Atunci cand se evalueaza performanta unui website, de obicei se ia in considerare traficul, puterea de procesare a serverului, memoria RAM disponibila, tehnicile de caching, utilizarea memoriei PHP, optimizarea bazelor de date si multe alte aspecte ce tin de web hosting. Dar web designul este adesea trecut cu vederea atunci cand vine vorba de performanta. Oare acesta chiar are un efect asupra performantei unui website? Expertii spun ca da.
Desi este normal sa se ia în considerare caracteristicile estetice atunci cand se proiecteaza un website, nu trebuie neglijat efectul pe care web designul îl are asupra performantei. Exemplul perfect in acest caz este MySpace. Pe vremea cand site-ul de socializare atingea apogeul popularitatii sale, web designul paginilor individuale era la latitudinea utilizatorilor. Astfel, cei neexperimentati isi faceau paginile practic inaccesibile, incarcandu-le cu un numar exagerat de imagini, GIF-uri animate si elemente Flash.
Totusi, exista si alte probleme de peformanta mult mai subtile, care pot afecta performanta unui website, mai ales a unui blog. De exemplu, recurgerea la elementele de Javascript multiple in cadrul unei pagini poate afecta timpii de incarcare a acesteia.
Tehnicile de web design de imbunatatire a performantei includ crearea de fisiere CSS simple, reducerea dimensiunii imaginilor prin compresie, combinarea mai multor fisiere CSS si/sau Javascript, folosirea sprite-urilor CSS, utilizarea gzip pentru compresia paginilor si multe altele.
Aceste tehnici vor ajuta utilizatorii sa ajunga mai repede pe site-ul dvs. si sa se bucure de o experienta de navigare rapida si fluenta, iar pe dvs. va vor ajuta sa reduceti consumul de latime de banda si sarcina de lucru a serverului web. Astfel, toata lumea va avea numai de castigat.
Sunt de acord ca web design-ul este crucial pentru orice site, dar la fel de important cred ca este si continutul (textul). Degeaba e frumos daca e plin de prostii.