Primele teste Samsung Exynos 2200 cu AMD RDNA2 nu s-au dovedit a fi după așteptări

Samsung Exynos 2200 with AMD RDNA2Atunci când Samsung și AMD au confirmat pentru prima dată despre colaborarea la un GPU pentru chipset-ul Exynos, așteptările au fost destul de mari. Astfel, au existat chiar zvonuri că noul Exynos 2200 va fi mai puternic decât actualul chipset Apple, care este considerat, în mod tradițional, cel mai bun din industrie. Cu toate acestea, analizând chiar primele teste, chipset-ul emblematic al Samsung prezentat astăzi este încă inferior soluției concurente de la Qualcomm. De ce aceste teste nu s-au dovedit a fi după așteptările multora, ne spun specialiștii de la Megahost.

 

De ce totuși rezultatele au fost diferite de așteptări?

      În ultima perioadă, tehnologiile se dezvoltă foarte rapid, iar Samsung a dezvăluit în sfârșit Exynos 2200. După cum era de așteptat, acesta folosește cele mai recente nuclee Armv9, care sunt mai rapide și mai eficiente din punct de vedere energetic decât soluțiile din generația anterioară. Cipul este realizat conform tehnologiei de proces 4nm și poartă GPU-ul Xclipse 920 pe arhitectura AMD RDNA 2. Din păcate, acest lucru nu i-a permis să depășească Snapdragon 8 Gen 1.

      În același timp, să nu uităm de faptul că Insider Ishan Agarwal a împărtășit rezultatele testării viitorului flagship Galaxy S22 Ultra, bazat pe cel mai recent chipset Samsung. Dispozitivul a înregistrat 965.474 în AnTuTu. În benchmark-ul Geekbench, smartphone-ul a primit 1108 și 3516 puncte la testele single-core și, respectiv, multi-core. 

Exynos 2200 a crescut pe partea grafică, dar nu s-a schimbat prea mult în performanța procesului!

      Ca și comparație, Galaxy S21 Ultra de anul trecut, bazat pe Exynos 2100, a obținut un scor de 657.150 în AnTuTu. Acest rezultat scăzut se datorează în mare parte performanței GPU-ului, în timp ce performanța procesorului este doar puțin mai mică decât cea a noului produs. Exynos 2100 are scoruri 1081 și 3463 la testele Geekbench cu un singur nucleu și, respectiv, multi-core. Cu toate acestea, rata de cadre în GFXbench Aztec Ruins nu depășește 71.54 FPS.

      După cum puteți vedea, noul Exynos 2200 a crescut într-adevăr semnificativ pe internet în ceea ce ține de performanța grafică, dar nu s-a schimbat prea mult în performanța procesului.

      În schimb, dacă comparăm performanța noului Exynos 2200 cu Snapdragon 8 Gen 1, rezultatul nu va fi în favoarea soluției Samsung. Un smartphone bazat pe platforma emblematică actuală Qualcomm din AnTuTu câștigă 977.613 de puncte. În Geekbench, cipul obține 1235 și, respectiv, 3837 puncte la testele single-core și, respectiv, multi-core. Cel mai mare decalaj este observat în GFXbench Aztec Ruins, unde GPU-ul Adreno al Snapdragon 8 Gen 1 atinge 139,25 FPS, cu 30 fps mai mult decât grafica AMD din noul Exynos.

       În această ordine de idei, analizând cifrele, putem afirma cu încredere că flagship-urile Samsung bazate pe Exynos vor fi din nou inferioare acelorași dispozitive, dar cu cipuri Snapdragon. Cu toate acestea, decalajul dintre platforme nu mai este la fel de mare ca anul trecut, așa că în scenarii de utilizare reală, ambele versiuni ale smartphone-ului sunt susceptibile să ofere utilizatorilor performanțe comparabile, precum și procesoare calitative.

      Dacă ai anumite neclarități sau întrebări interesante, nu uita că compania Megahost îți oferă servicii de hosting cu servere de ultimă generație și specialiști care sunt mereu pe fir, ca să îți răspundă la orice întrebare.