Shared hosting este o forma de hosting virtual care solicita utilizatorilor sai sa imparta acelasi server dedicat si de multe ori si aceeasi adresa IP. In ciuda faptului ca site-urile de pe un server de shared hosting au domenii separate si continut separat, ele sunt intrinsec legate de serverul pe care il impartasesc. Chiar daca aceasta este optiunea cea mai accesibila din punct de vedere financiar si care, de obicei, este suficienta pentru site-urile de dimensiuni mici sau medii, exista totusi unele probleme de securitate cu care v-ati putea confrunta.
1) adresa IP partajata – In cazul in care nu aveti un site de e-commerce ce necesita un IP dedicat pentru SSL, veti imparti adresa IP si cu alti utilizatori. Acest lucru este de obicei in regula, dar trebuie sa stiti ca unele lucruri pe care le fac “vecinii” dvs. de pe server pot afecta adresa dvs. de IP. De exemplu, daca un alt utilizator de pe acelasi server ca si dvs. este trecut pe o lista neagra din cauza ca a fost prins facand spam, oricine altcineva care impartaseste acea adresa IP va figura de asemenea pe lista – inclusiv dvs.
2) CPU si memorie – Chiar daca aveti o cantitate garantata de spatiu pe disc alocata contului dvs. de hosting, puterea CPU si memoria RAM o veti imparti cu vecinii dvs. de pe server. Daca cineva depaseste cotele de utilizare CPU sau a memoriei RAM, acest lucru poate afecta in mod negativ ceilalti utilizatori.
3) Hacking – In cazul in care hackerii sparg site-ul unuia dintre vecinii dvs., tot ce va mai ramane de facut este sa sperati ca incidentul de securitate nu este suficient de grav pentru a afecta intreg serverul, deoarece, in acest caz, site-ul dvs. ar putea fi in pericol.
Chiar si in ciuda celor 3 probleme de securitate enumerate mai sus, shared hosting-ul ofera si o multime de beneficii. Iar daca ati incheiat contract cu un furnizor de hosting serios, acesta poate preveni, sau cel putin poate atenua mai usor eventualele probleme de securitate care pot aparea ca urmare a naturii acestui tip de hosting.