Tutorial server dedicat: Configurarea unui server MySQL remote

Versiunile recente ale panoului de control pentru web hosting, cPanel, permit administratorilor sa gazduiasca un server MySQL aflat la distanta (remote), fapt care poate ajuta la reducerea utilizarii resurselor de catre bazele de date MySQL cu activitate intensa. Configurarea unui server de baze de date aflat la distanta se face astfel:

1) Logati-va in WHM => Setup Remote MySQL Server.

2) Introduceti informatiile serverului aflat la distanta. Retineti ca aceasta parte a configurarii este necesara numai pentru configurarea initiala.

3) Dati click pe “Setup”.

Urmand acesti pasi veti configura cPanel si aplicatiile sale (cum ar fi phpMyAdmin si Horde) sa utilizeze serverul de baze de date aflat la distanta. Conexiunea la serverul MySQL aflat la distanta se face ca o conexiune client ori de cate ori cPanel are nevoie sa acceseze o baza de date. Acest lucru este configurat de catre fisierul /root/.my.cnf.

Un lucru de retinut despre conexiunile la servere MySQL aflate la distanta este faptul ca aplicatiile web ale site-ului ar trebui sa foloseasca acum hostname-ul sau IP-ul noului server MySQL, in loc de “localhost”, cum ar fi facut in cazul in care MySQL ar fi fost rulat la nivel local.

In ceea ce priveste performanta, de obicei se recomanda ca baza de date MySQL sa fie configurata in retea de tip LAN sau in cadrul aceleiasi retele, pentru a minimiza timpul de transfer de date. Chiar daca externalizarea serverului MySQL poate reduce utilizarea resurselor de catre acel server, facand acest lucru prin intermediul unei conexiuni lente de retea, poate cauza latenta în operatiunile desfasurate pe un server dedicat.