Cercetatorii scotieni au construit un procesor de computer ce are nu mai putin de 1.000 de nuclee (core) despre care sustin ca va fi de 20 de ori mai rapid decat procesoarele actuale, in acelasi timp folosind mult mai putina energie.
Dr. Wim Vanderbauwhede a fost cel care a condus echipa de cercetatori de la Universitatea din Glasgow pentru a crea un procesor care se numeste “field programmable gate array” sau pe scurt FPGA.
In loc sa foloseasca tehnica traditionala bazata pe circuite integrate folosita in procesoarele pentru desktop-uri, noile procesoare pot fi personalizate. Astfel, cu ajutorul unor tehnici de programare, echipa de cercetatori a reusit sa divida procesorul in 1.000 de nuclee, fiecare nucleu cu propria putere de procesare.
Pentru exemplificare: unul dintre cele mai performante procesoare actuale, Intel Core 7, este plafonat la un numar de maxim 6 nuclee insa procesorul cu 1.000 de nuclee poate procesa circa 5 GB de date pe secunda iar acest lucru este de 20 de ori mai rapid.
Cercetatorii scotieni au alocat fiecarui nucleu momorie proprie iar acest lucru a marit si mai mult puterea de procesare, tehnologia FPGA permitandu-le sa obtina acest lucru cu destul de putin consum de energie.
Probabil ca nu vom vedea aceste procesoare prea curand in laptopurile noastre deoarece ele vor fi doar prezentate la un simpozion programat in luna martie insa in cativa ani este posibil sa le gasim disponibile pe piata IT.