Raportul McAfee pe Trimestrul 1 2012 privind amenintarile malware

McAfee a lansat recent raportul privind amenintarile malware pentru trimestrul 1 al anului 2012, detaliind cresterile pe toate platformele. Potrivit datelor, malware-ul PC a atins un nou record in acest trimestru, inregistrand si cel mai mare salt pe care acest segment l-a vazut in ultimii 4 ani. (click pe imagine)

“In primul trimestru din 2012, McAfee Labs a detectat 8 milioane de noi mostre de malware. Aceleasi abilitati si tehnici care au fost utilizate pe platforme PC se extind tot mai mult si pe alte platforme, cum ar fi dispozitive mobile si Mac-uri, si pe masura ce tot mai multe persoane fizice si intreprinderi folosesc aceste platforme, atacurile se vor raspandi, motiv pentru care toti utilizatorii, indiferent de ce platforme folosesc, ar trebui sa-si ia masurile de precautie si de securitate online.” a spus Vincent Weafer, vicepresedinte al McAfee Labs.

McAfee precizeaza ca utilizatorii de dispozitive mobile au devenit noua tinta preferata de infractorii cibernetici in T1 2012. Raportul spune ca amenintarile malware destinate dispozitivelor mobile au crescut pana la aproape 8000 de mostre noi. Comparand aceasta cifra cu cele 600 de mostre colectate in T4 2011, constatam o crestere alarmanta de 1200%. Majoritatea amenintarilor de acest tip au vizat sistemul de operare Android si au provenit din magazine de aplicatii terte, oferind un motiv in plus pentru ca utilizatorii sa se rezume doar la Google Play atunci cand vor sa descarce aplicatii noi.

Cand vine vorba de cresterea malware pe PC, McAfee a spus ca aceasta este dominata in principal de rootkit-uri si troieni ce fura parole. Sursa, precum si metoda cea mai comuna de infectare o constituie e-mail-ul, in ciuda faptului ca nivelurile de spam la nivel mondial au scazut in T1 2012.

De asemenea, infectiile botnet au crescut in cursul T1, ajungand la aproape 5 milioane de infectii. Dintre toate botnet-urile care au fost active in T1 2012, Cutwail ocupa locul 1, cu o retea de 2 milioane de calculatoare.

In cele din urma, pe baza datelor colectate de reteaua McAfee Global Threat Intelligence, Statele Unite ale Americii au fost principala tinta a atacurilor de tip SQL injection, cross-site scripting si a inregistrat cel mai mare numar de victime ale ambelor atacuri.

SUA gazduieste in prezent cele mai bune servere dedicate de control a botnet-urilor si marea majoritate a noilor site-uri malware, cu o medie de 9.000 de astfel de site-uri inregistrate zilnic.