Razboiul dintre Megaupload si statul american continua

Departamentul de Justitie (DOJ) al SUA sustine ca nu a indus in eroare instanta pentru a o convinge sa inchida site-ul de file sharing Megaupload, acuzat de incalcarea drepturilor de autor.

“Acuzele aduse de Megaupload, in care sustine ca DOJ se afla in spatele unei conspiratii de a inchide site-ul, sunt nefondate”, a declarat Andrew Peterson, un oficial al DOJ, intr-un document depus vineri la tribunal. La inceputul acestei luni, Megaupload a depus acte judiciare in care spunea ca in 2010 DOJ a cerut site-ului, prin intermediul furnizorului sau de hosting, sa pastreze fisierele ilegale, ca parte a unei investigatii DOJ, acuzand ulterior Megaupload de incalcarea drepturilor de autor.

Totusi, se pare ca mandatul de perchezitie nu contine nicio cerere ca Megaupload sa pastreze fisierele. “Megaupload nu citeaza nici macar o singura comunicare dintre guvern si Megaupload sau vreo instructiune venita de la guvern catre Megaupload”, a spus Peterson.

De asemenea, DOJ nu a indus in eroare instanta prin introducerea de informatii noi in declaratiile referitoare la taxele Megaupload, asa cum sustinute Megaupload, a completat Peterson.

Cu toate acestea, avocatul Megaupload, Ira Rothken, a facut referire la o parte din mandatul de perchezitie emis in iunie 2010 si care viza Carpathia Hosting, furnizorul de hosting al lui Megaupload. Departamentul de Imigrari al SUA (ICE) a cerut unui judecator sa sigileze mandatul de perchezitie, pentru ca divulgarea informatiilor din acesta ar putea “oferi o oportunitate de a distruge dovezile si/sau afecta comportamentul inculpatilor.”

De asemenea, mandatul de perchezitie cerea ca firma Carpathia Hosting si Megaupload sa asiste in cadrul anchetei privind incalcarea drepturilor de autor.

“Guvernul nu poate sa spuna unei instante din SUA ca a incercat sa obtina cooperarea lui Megaupload pentru a preveni distrugerea asa ziselor fisiere piratate, si apoi sa se planga unei alte instante ca Megaupload este vinovat pentru ca nu a distrus acele fisiere. Acesta este sperjur”, a declarat Rothken intr-un e-mail.

Dupa ce ICE a cerut ca Megaupload sa coopereze in cadrul unei investigatiei, site-ul a fost obligat sa pastreze dovezile, a adaugat Rothken.

“Daca statul american se razgandea la un moment dat, ar fi putut sa trimita o scrisoare catre Megaupload, dar nu a facut-o. In schimb, a profitat de conformarea onorabila a lui Megaupload de a coopera cu guvernul, pentru a elimina intregul site Megaupload, confiscandu-i acestuia numele de domeniu.”