RoTLD va permite folosirea diacriticelor in numele de domenii .ro

rotld_twitter_logo_400x400RoTLD  – sau Romanian Top Level Domain -, organismul care ofera contra-cost servicii de inregistrare pentru domenii web .ro, a publicat pe pagina sa oficiala un comunicat prin care anunta ca pe data de 2 iunie 2015, in intervalul orar 23:00 – 01:00, se va instala o noua versiune software pentru sistemul de inregistrare nume de domenii .ro, care va permite folosirea caracterelor diacritice ă â î ș ț.

In acest interval de timp nu se vor putea inregistra noi nume de domenii, iar serviciile REST, EPP, DAS, WHOIS, panoul registrar.rotld.ro si site-ul rotld.ro vor fi inaccesibile. Accesul la serverele DNS autoritare pentru domeniul ”.ro” nu va fi afectat.

Prin instalarea noii versiuni de software, urmatoarele modificari isi vor produce efectul incepand cu data de 3 iunie 2015:

1. Suport pentru domeniile internationale IDN si implementarea IDNA:

– Vor fi acceptate diacriticele romanesti conform standardului international ISO/IEC 8859‑16:2001, cu punctele Unicode 226(a), 238(i), 259(a), 537(s) si 539(t).
– Nota importanta: nu sunt suportate caracterele ş si ţ cu sedila specificate in standardul  ISO/IEC 8859‑2. Pentru informatii suplimentare consultati standardele ISO-8859-2 si ISO-8859-16.
– Interfata REST pentru administrarea si inregistrarea de domenii va accepta numele de domeniu in cerere doar in format ASCII (e.g. xn--romnia-yta.ro), folosind algoritmul de codare PUNYCODE descris in IETF RFC3492.
– Interfata EPP va accepta ca nume de domeniu in cerere atat forma codata ASCII (e.g. xn--romnia-yta.ro) cat si forma UNICODE (e.g. romania.ro).
– Serverele de nume (nameservere) vor suporta IDNA la fel ca si numele de domenii.

2. Mediul de test va fi resetat la noua versiune, lucru care va implica stergerea conturilor de test. Pentru a crea conturile de test, registrarii vor face o cerere folosind formularul https://documentatie.rotld.ro/rest-api/api-testing-credentials-request.

3. Parametrul state/province folosit la datele de registrant va deveni obligatoriu.

4. Un nou cod de succes (00201) va fi returnat in cazul in care registrarul incearca sa reseteze un domeniu cu aceleasi nameserve ca cele deja asociate domeniului intr-o tranzactie precedenta.

5. O noua comanda, check-renewal-availability  este disponibila pentru a verifica disponibilitatea unei liste de domenii pentru reinnoire. Comanda este disponibila doar registrarilor cu contract pentru domenii anuale.

6. Vor fi aduse functionalitati aditionale panoului registrar.rotld.ro.

Sursa foto