Scurt istoric al numelor de domenii

domainsLa sfarsitul anului 1985, existau doar 6 nume de domenii inregistrate in toata lumea. De atunci si pana in prezent, acest numar a ajuns la 265 de milioane de domenii inregistrate la nivel global, conform datelor statistice furnizate de Verisign.

Mai jos vom evidentia cateva din momentele cheie din istoria numelor de domenii:

1985: Primul domeniu .com

La data de 15 martie 1985, Symbolics Inc, un producator de computere din Massachusetts, a inregistrat numele de domeniu Symbolics.com, devenind astfel primul domeniu .com din lume inregistrat in mod corespunzator.

1995: Inregistrarea numelor de domenii nu mai este gratuita

Inainte de 1995, oricine dorea un nume de domeniu il putea inregistra gratuit. Totul s-a schimbat in momentul in care National Science Foundation a acordat companiei de consultanta tech Network Solutions capacitatea de a percepe o taxa pentru inregistrarea domeniilor. Preturile pentru inregistrarea unui domeniu au pornit de la 100 de dolari pentru o perioada de doi ani.

1998: Privatizarea DNS si ICANN

In 1998, Departamentul de Comert al Americii, sub indemnul presedintelui Bill Clinton, a emis o propunere pentru privatizarea sistemului DNS (Domain Naming System), care a fost ulterior controlat de guvernul american. Documentul – cunoscut sub numele de “Green Paper” – a fost creat cu scopul de a creste concurenta pe piața si de a incuraja mai mult participarea pe plan international. Publicul a criticat vehement acest document, fapt care a dus la crearea unuia nou – “White Paper” – care a rezolvat multe probleme din documentul original si a dus la formarea ICANN.

2007: Cel mai scump domeniu de vanzare

Domeniul cel mai scump vandut vreodata a fost VacationRentals.com, pentru care s-a platit colosala suma 35 de milioane de dolari. Ce e mai interesant este faptul ca cel care l-a cumparat, Ben Sharples, a facut acest lucru in primul rand ca sa-l tina departe de concurenta. Un alt domeniu extrem de scump a fost si sex.com., care a fost vandut in 2010 pentru uriasa suma de 13 milioane de dolari.

2012: 14.962 de domenii inregistrate in 24 de ore

In aprilie 2012, Mike Mann, un speculant de domenii, a inregistrat aproape 15.000 de nume de domenii intr-un interval de 24 de ore. Acesta si-a explicat gestul spunand ca “Sunt foarte lacom. Vreau sa detin intreaga lume.”

2013: Sunt epuizate toate domeniile .com formate din 4 caractere

In decembrie 2013, o companie de analiza web, WhoAPI, a dezvaluit faptul ca fiecare combinatie posibila de nume de domeniu format din 4 caractere a fost inregistrata. De la AAAA.com la ZZZZ.com, toate cele 456.976 de posibilitati au fost epuizate. Numele de domenii .com formate din combinatii de 3 caractere au fost epusizate inca din 1997.

2014: Sunt introduse peste 100 de noi domenii generice de nivel superior

Domeniile generice de nivel superior (gLTD) sunt cunosute de catre utilizatorul web ocazional ca textul care vine la sfarsitul unei adrese URL: .com, .org, .edu, etc. Recent, au fost introduse peste 100 de noi gLTD-uri, crescand exponential posibilitatile inregistrarii de noi domenii. Printre noile posibilitati regasim cuvinte generice cum ar fi .cars si .music, precum si nume de companii cum ar fi .apple sau .google.

Sursa