Sectorul privat ar putea prelua o parte din controlul domeniilor web

In prezent se elaboreaza un plan de a oferi controlul operatiunilor tehnice ale Internetului catre diverse grupuri, inclusiv guverne si intreprinderi, oferind astfel putere absoluta statelor.

In acest sens, ICANN a convocat o sedinta ce s-a tinut joia trecuta in Singapore, imediat dupa ce guvernul SUA a anuntat la 14 martie ca va preda controlul asupra sistemului DNS al Internetului unui grup format din diferite parti interesate, in scopul de a pastra libertatea web-ului.

Unele tari, cum ar fi China si Rusia doresc ca supravegheze operatiunilor tehnice ale Internetului sa fie atribuita unui grup de guverne sau unei organizatii inter-guvernamentale.

ICANN, o organizatie non-profit cu sediul in SUA, controleaza nume de domenii cum ar fi .com si .org, dar si alte adrese de Internet ale guvenului american, pe baza unui contract care expira in septembrie 2015.

ICANN a fost insarcinat sa conduca discutiile privind tranzitia, si este de asteptat sa ajunga la o concluzie pana la expirarea contractului cu guvernul SUA.

Aproximativ 2.000 de delegati din 150 de tari au participat la reuniunea din Singapore, inclusiv reprezentanti ai unor guverne, companii, institutii academice si organizatii.

Sursa