Utilizatorii acceseaza adesea site-uri cu ransomware

Statisticile noi de la compania Avast arata masura in care utilizatorii intra in contact cu malware-ul care cripteaza fisiere, cunoscut sub numele de ransomware.

Luni, Avast a spus ca in ultimele sase saptamani, utilizatorii produsului sau gratuit de securitate au accesat de peste 18 de milioane de ori site-uri care gazduiesc ransomware. Compania estimeaza ca aproximativ 200 de milioane de dispozitive Windows, Mac si Android au instalat software-ul sau.

De altfel, Avast nu este singura companie de securitate care a observat o crestere alarmanta a atacurilor ransomware. Symantec si Microsoft au avertizat ca astfel de atacuri din familii de malware precum Reveton, Crilock si Cryptolocker au loc din ce in ce mai des si lasa utilizatorii neajutorati, daca acestia nu si-au facut backup la fisiere.

Cei mai afectati utilizatori sunt cei din America de Nord, Polonia, Italia, Canada, America de Sud, Rusia si unele tari din Africa.

De cele mai multe ori, escrocii cibernetici solicita plata in Bitcoini sau servicii web platite, pentru a oferi victimelor cheia de decriptare a fisierelor. Bineinteles ca se poate intampla ca victimele sa plateasca si sa nu primeasca cheia de decriptare.

Pentru a convinge victimele sa plateasca, software-ul ransomware poate afisa un mesaj fals pretinzand a fi o agentie de aplicare a legii care a blocat computerul respectiv pentru ca ar fi fost folosit pentru activitati ilegale.

Pentru a evita problemele cu ransomware, recomandam clientilor de hosting sa-si faca backup la fisiere in mod regulat. Astfel, sistemul de operare al computerului poate fi formatat si reinstalat, stergand astfel orice urma a malware-ului din sistem.

Sursa