Spammerii cumpara extensii Chrome si le transforma in adware

Schimbarea proprietarilor de extensii pentru Google Chrome poate expune mii de utilizatori unor campanii de publicitate agresiva, si eventual, altor amenintari cibernetice, au descoperit recent doi dezvoltatori de extensii.

Cel putin doua extensii Chrome vandute recent de catre dezvoltatorii lor originali au fost modificate pentru a afisa anunturi si link-uri de afiliere in site-urile legitime deschise cu browserul Chrome.

Problema a iesit pentru prima oara la suprafata saptamana trecuta, cand dezvoltatorul extensiei “Add to Feedly”, un blogger pe nume Amit Agarwal, a spus ca dupa ce a vandut extensia la sfarsitul anului trecut unei terte parti, aceasta a fost transformata in adware. Extensia avea peste 30.000 de utilizatori in momentul cand a fost vanduta.

Un al doilea dezvoltator pe nume Roman Skabichevsky, a confirmat luni ca extensia Chrome creata de el, “Tweet This Page”, a suferit o modificare similara dupa ce a fost vanduta la sfarsitul lunii noiembrie.

Skabichevsky a acceptat o oferta de a vinde extensia pentru 500 dolari din simplul motiv ca nu avea timp sa se ocupe de ea.

Conversia unei extensii de incredere intr-un instrument adware reprezinta un mod mai eficient de promovare a anunturilor, decat crearea unei extensii noi de la zero si formarea unei baze de utilizatori mare. Astfel, se obtine profit mai rapid si investitia se poate recupera mai repede.

Intre timp, extensiile “Add to Feedly” si “Tweet This Page” au fost scoase din Chrome Web Store in acest weekend, cel mai probabil de catre Google.

Sfatuim clientii de hosting sa se informeze bine inainte de a instala extensii de browser pe care nu le-au mai  folosit sau care pur si simplu par dubioase.

Sursa