Studiul Netcraft pe luna octombrie constata o scadere a cotei de piata Apache

Potrivit studiului Netcraft pe luna octombrie 2013, Microsoft a castigat 16,5 milioane de hostname-uri, in timp ce Apache a pierdut 1,8 milioane.

Netcraft a primit raspunsuri de la peste 767 milioane de site-uri, o crestere de peste 28 de milioane fata de luna trecuta.

Cota de piata Apache a scazut la 45% , atingand recordul negativ din ianuarie 1998 , cand cota sa de piata era reprezentata de doar 830.000 de hostname-uri. Apache a castigat 18 milioane de site-uri noi in aceasta luna, in timp ce alte 16 milioane de site-uri deservite de acesta au fost inchise, iar alte 4 milioane au migrat. Dintre acestea, 1,5 milioane au migrat catre Nginx si 420.000 catre Microsoft .

In mai 2013, cota de piata Apache a fost de 53,4%, dar in aceeasi luna un malware backdoor a vizat serverul web, si de atunci dominatia sa este intr-o continua scadere.

Nginx a castigat peste 11 milioane de hostname-uri in ultima luna, cu un castig net venit din partea Apache, dar suferind si o pierdere neta in detrimentul Microsoft.

Toti furnizorii de software de server web au suferit pierderi de site-uri active. Cea mai mare parte a acestor pierderi a fost suferita de Apache. Numarul de site-uri inactive a continuat sa creasca, cu mai putin de un sfert de site-uri considerate active, in scadere de la 44% in anul 2000, cand Netcraft a inceput sa tina evidenta acestora.