Sub 1% din utilizatorii Android afectati de malware in 2014

androidPe baza datelor colectate de Google in 2014, mai putin de 1% din dispozitivele Android au avut instalata o aplicație cu potential daunator. Printre dispozitive se numara si cele pe care s-au instalat aplicatii din afara magazinului oficial Google Play.

Datele au fost colectate cu ajutorul unei caracteristici numita Verify Apps, care a fost introdusa pentru prima data in Android 4.2 in 2012 si apoi portata si pe versiunile mai vechi de Android, pana la Android 2.3. Aceasta verifica aplicatiile instalate pentru a vedea daca au un comportament potential daunator, indiferent daca acestea au fost descarcate de pe Google Play sau din alte surse.

Caracteristica poate detecta amenintari care se incadreaza in mai multe categorii: PHA (potentially harmful application), Phishing, Rooting Malicious, Ransomware, Rooting, SMS Fraud, Backdoor, Spyware, Trojan, Site Malware, Windows Threat, NonAndroid Threat, WAP Fraud si Call Fraud.

Conform datelor Google, numarul de dispozitive scanate de catre Verify Apps a crescut constant de cand a fost introdusa, ajungand in noiembrie 2014 la peste 200 de milioane de dispozitive pe zi.

Sursa