Terminologie in hosting: serialele DNS

Daca aveti un cluster DNS configurat intre serverele cPanel, probabil va intrebati cum de stie cPanel ce zona a unui anumit domeniu este cea mai recenta, mai ales daca zona exista pe mai multe servere. Aceasta este cazul in care intervine numarul de serie.

Fiecare zona are un numar de serie format din 10 cifre, stocat in inregistrarea SOA sub urmatoarea forma:

domeiulmeu.com. 86400 IN SOA ns1.domeniulmeu.com. admin.domeniulmeu.com. (
2011050802 ;Serial Number
86400 ;refresh
7200 ;retry
3600000 ;expire
86400 ;minimum

Serialul (numarul de serie) reprezinta data cand a fost actualizat ultima data. In exemplul de mai sus, numarul 2011050802 indica faptul ca ultima actualizare a fost pe 8 mai 2011 (20110508) si ca acesta a fost revizuita de 2 ori la acea data (02).

Atunci cand se sincronizeaza domenii intre clustere DNS, cPanel (precum si orice sistem DNS master/slave) va utiliza numarul de serie pentru a determina cand apar actualizari si zona care va fi sincronizata. De exemplu, daca aveti un server cluster format din 2 servere dedicate si ambele au zone pentru domeniulmeu.com, zona cu cel mai nou numar de serie va fi incarcata. Cand o zona este modificata, cPanel incrementeaza automat numarul de serie si il sincronizeaza cu restul clusterului.

Desigur, daca doriti sa editati manual o zona, aveti posibilitatea sa cresteti pur si simplu serialul cu o cifra si sa-l sincronizati cu restul clusterului utilizand urmatoarea comanda:

/scripts/dnscluster synczone $domain

Daca aveti de-a face cu mai multe zone de pe servere diferite ale aceluiasi domeniu, zona “reala” ar trebui sa aibe un numar de serie mai mare decat a celorlalte. Totusi, intr-un cluster DNS din cPanel, toti membrii activi ai clusterului (asta insemnand serverul de hosting si orice alte servere DNS aflate in cluster) ar trebui sa aibe copii ale exact aceleiasi zone. Daca nu, eliminarea zonei incorecte si sincronizarea celei corecte ar trebui sa rezolve orice conflict care ar putea aparea.