Terminologie in web hosting: server cluster

Inainte de a incepe o descriere despre alcatuirea acestor server clustere sau “ferme de servere”, sa ne oprim pentru cateva momente la definitia acestora. Practic, un server cluster sau o ferma de servere reprezinta un grup de servere care functioneaza ca si cum ar fi unul.

Toate informatiile care sunt primite de programul client sunt percepute ca si cum ar fi trimise de pe un singur server dedicat si nu mai multe. Acest sistem ofera multe avantaje. Unul dintre avantajele majore ar fi fiabilitatea ridicata, si anume, la riscul unei erori aparute pe un server putand sa se continue procesele rulate pentru ca imediat ce eroarea este detectata, celelalte servere isi ajusteaza cantitatea de informatii ce trebuie prelucrata intre ele, astfel nefiind necesara oprirea functionalitatii retelei. Dupa remedierea defectiunii, serverul pe care au aparut erori poate sa-si continue treaba si sa reia procesele pe care le-a sistat.

Avand in vedere faptl ca anumite activitati necesita rularea 24 ore din 24 a serverului,  acest gen de procese reprezinta o mare problema pentru administrator. Solutia o reprezinta intocmai server cluster-ul care permite rularea non-stop a aplicatiilor prin transferul unei parti a sarcinilor catre alt server, timp in care se executa intretinerea. Dupa efectuarea operatiei de intretinere, toate sarcinile se pot muta inapoi pe sistem. Astfel, se elimina necesitatea efectuarii operatiilor de acest tip la ore tarzii (tocmai ca sa nu reprezinte un inconvenient asupra clientului), aceste procese putand fi efectuate oricand in timpul zilei.

O alta problema care o putem intampina ar fi necesitatea unei puteri de calcul superioare celei existente. In acest caz, server cluster-ul prezinta avantaje prin faptul ca oricand se poate adauga un nou server dedicat in cadrul retelei de tip cluster. Astfel, procesele pot rula la parametrii cei mai eficienti atunci cand cerintele aplicatiei cresc.

Retelele de acest tip sunt foarte eficace pentru sisteme care au legatura stransa cu Internetul. De exemplu, in industria de hosting, in cazul in care avem un site pe Internet si vrem sa eliminam definitiv posibiliatea aparitiilor unor erori pe server pentru a asigura functionarea in conditii optime a acestuia, putem apela la acest sistem. Astfel, putem avea 2 servere web care asigura functionarea site-ului, intampinand o eventuala cadere a serverului din sistemul cu un singur server. Rezultatul este ca site-ul nu va fi niciodata offline, cel de al doilea server preluand sarcinile primului. Intr-o retea cu mai mult de 2 servere, perfomantele sunt si mai mari, sarcinile fiind impartite intre ele si putand fi transmise comenzile catre serverul cel mai putin solicitat.

In concluzie, server clusterele sunt solutia cea mai buna pentru cei care vor sa creasca perfomanta si siguranta sistemelor dincolo de capacitatile hardware de care dispun.