IANA va fi controlata in continuare de ICANN

Internet Assigned Numbers Authority (abreviat IANA) a fost administrat sub supravegherea ICANN inca din ianuarie 1999 si se pare ca va ramane asa in continuare, multumita reinnoirii contractului ICANN de catre Departamentul american de Comert. Tot din 1999, ICANN a gestionat si repartizarea extensiilor de domenii de tara si a domeniilor generice de nivel superior (TLD) si s-a ocupat de managementul DNS Root Zone.

Anuntul a fost facut marti, la scurt timp dupa una din sedintele publice ale organizatiei din Praga, noul acord prevazand o perioada de 3 ani de supraveghere a IANA de catre ICANN. Aceasta include, de asemenea, optiuninea de reinnoire cu o perioada totala de pana la 7 ani si va intra oficial in vigoare la inceputul lunii octombrie.

Sarcinile IANA includ supravegherea unor aspecte-cheie ale Internetului, cum ar fi DNS, Internet Protocol, TLD-uri si altele.

Cele mai noi cerinte contractuale au fost introduse pentru a respecta asa-numitul proces global multilateral, care reuneste intreprinderi, societatati civile si guverne, incurajand participarea acestora la dialogul si procesul de luare a deciziilor.

“Acest contract reflecta implicarea tuturor partilor interesate din intreaga lume si serveste ca o afirmare a sprijinului acestora pentru ICANN. De asemenea, consider ca modelul multilateral este cel mai eficient mod de a aborda problemele Internetului si ajuta la internationalizarea continua a functiilor IANA. “, a comentat presedintele si CEO-ul interimar ICANN, Akram Atallah, intr-un comunicat de presa.

ICANN a castigat mai multa atentie in 2012 decat de obicei, in mare masura datorita faptului ca a demarat si supravegheat procesul de aplicare pentru noi extensii de domenii, extinzand gama acestora dincolo de deja existentele .com, .net, .org si altele.