DNS (Domain name system) reprezinta sistemul de numele de domenii si este o imensa baza de date, continand toate informatiile referitoare la fiecare nume de domeniu existent. Un sever DNS este practic un server echipat cu un software ce permite interactionarea cu acesta baza de date. Fiecare domeniu inregistrat are minim 2 nameservere, furnizate in general de firma de hosting, permitand practic domeniului sa apara online pe internet.
La nivel global, exista zeci de mii, poate chiar sute de mii de nameservere, fiecare continand sau fiind raspunzator de o parte a acestei imense baze de date. Din motive de securitate, exista de asemenea,13 servere root DNS care contin toate elementele bazei de date, pe fiecare server in parte. Putem distinge 2 tipuri pricipale de nameservere: principale si secundare. Orice server web poate fi folosit ca un server DNS, iar acesta poate fi desemnat ca server DNS principal sau secundar. Exista de asemenea posibilitatea, ca acelasi server, sa poata fi folosit ca server principal pentru anumite zone DNS, si ca server secundar pentru alte zone DNS.
Ce este un server DNS principal?
Acesta este responsabil pentru citirea datelor referitoare la zona de domeniu dintr-un fisier aflat pe serverul de hosting si asigura comunicarea cu serverul DNS secundar. Procesul prin care un server DNS principal comunica cu un server DNS secundar este cunoscut si ca transfer de zona, datele din zona DNS fiind transmise de la un server catre un altul. Fiecarui domeniu ii sunt alocate minim 2 servere DNS (nameservere). Daca un server DNS principal contine deja zona de date pentru un domeniu, aceastea nu necesita duplicare, intrucat serverul principal comunica continuu cu serverul secundar. Cand se face un request catre un server, datele circula catre serverul principal care aloca functii catre serverul secundar.
Ce este un server DNS secundar?
Acesta se este responsabil pentru obtinerea datelor pentru o zona DNS de la serverul DNS principal. Totusi nu este obligatoriu ca un server DNS secundar sa obtina neaparat datele de la un server DNS principal, el putand fi configurat si ca un server principal. Un server DNS secundar este aproape la fel de important ca un server DNS principal, el oferind securitate prin redundanta, mai ales ca ajuta la diminuarea supra incarcarii unui server DNS principal.