Terminologie in Web Hosting – Keylogger

keyloggerUn keylogger este un program (poate fi si un aparat ce se conecteaza la tastatura) care monitorizeaza fiecare tasta apasata de utilizator si salveaza tot ce tasteaza acesta intr-un anumit fisier text sau trimite catre o adresa de email sau catre un server logul.

Un program de tip keylogger poate fi instalat fara sa va dati seama de catre un trojan sau de catre programe de tip spyware/maware sau poate fi parte integranta a acestora.

Keylogger-ul poate inregistra tot ce tastati la calculator: mesaje email, mesaje IM, adrese web pe care le vizitati, username si parole, etc. Acest lucru il face deosebit de periculos, am vazut conturi de hosting compromise din cauza unui keylogger.

Cum va puteti proteja? Cea mai buna metoda este evident preventia: instalati un program anti-virus sau software de securitate care va avertizeaza ori de cate ori este instalat un program nou la dvs pe computer. Asigurati-va ca la acel computer nu are acces nicio persoana neautorizata. Verificati periodic ce programe si ce procese ruleaza pe computer, chiar si in background, verificati ce procese sunt programate sa se lanseze odata cu porneasca lasistemului de operare.

Referitor la keyloggerele de tip hardware, ele pot fi depistate un urma unei cautari fizice pentru ca sunt instalate fie intre tastatura si computer, fie atasate unui port USB al acelui computer.

De obicei arata astfel:

keylogger USB

keylogger tastatura