Terminologie in Web Hosting – Script Kiddies

Poate ati auzit de aceasta expresie si va intrebati ce inseamna. Iata o definitie rapida:

Un script kiddie (sau script kiddy) este o persoana care incearca sa preia controlul unui sistem (de exemplu un sistem de operare, un server sau un cont de hosting), capatand acces de administrator sau root.

Un script kiddie este de obicei o persoana fara prea multe cunostinte tehnologice, de aceea cauta vunerabilitati si incearca sa foloseasca tehnici de exploatare descoperite de altii.

Un script kiddie nu intelege pe deplin operatiunile pe care le face pentru a capata acces la un sistem si nici consecintele actiunilor pe care le intreprinde, de cele mai multe ori scaneaza haotic pe Internet pentru a gasi o portita deschisa sau o vulnerabilitate de notorietate ridicata.

Uneori lumea ii confunda cu hackerii insa sunt total diferiti: un hacker de exemplu actioneaza prin atacuri destul de avansate tehnologic, nu lasa urme si sunt greu de depistat, in timp ce un script kiddie se bazeaza pe cantitatea atacului si nu pe calitate, de cele mai multe ori sunt foarte usor de depistat si contracarat.

Media de varsta a acestui fel de persoane este destul de scazuta, de unde si denumirea de kiddie (in traducere: pustiulica, copilas).