Top 5 – greseli facute de incepatorii Linux

linux tux logoDaca sunteti incepator intr-ale Linux-ului si ati trecut de curand in aceasta tabara, atunci Felicitari! Ati facut o alegere inteleapta. Ati ales un sistem de operare gratuit, care este mult mai sigur decat Windows, nu veti mai fi tinte constante pentru atacuri malware iar astea sunt doar cateva dintre avantaje.

Oricum, ar trebui sa aveti in vedere primele 5 greseli pe care un Linux “first-timer” le poate face si pe care le puteti evita, prevenind astfel frustrarile nejustificate:

1. Va asteptati ca Linux sa functioneze ca Windows

Bineinteles ca dupa 5 sau 10 ani de utilizare Windows v-ati obisnuit cu acest OS si este greu sa va dezobisnuiti.

Totusi, Ubuntu sau alte distributii recente de Linux au incorporate numeroase caracteristici care se aseamana cu cele din Windows sau chiar MacOS, asa ca veti gasi destule similitudini, mai multe decat erau sau sunt in distributiile de Linux old-school.

In orice caz, nu ar trebui sa va asteptati ca Linux sa functioneze ca Windows, indiferent de distributia folosita. Asta nu inseamna ca Linux este mult mai greu de folosit, insa este diferit. Este posibil sa va ia ceva timp pentru a va obisnui, nu lasati asta sa va impiedice sa beneficiati de avantajele unui sistem de operare Linux.

2. Folosirea de privilegii de root fara a fi necesar

O mare diferenta intre Linux si Windows este ca in Linux userii nu ruleaza default cu acces root sau acces de administrator. Din punct de vedere al securitatii, acest lucru este un mare avantaj fata de Windows si trebuie sa aveti grija sa nu operati ca root fara a fi nevoie de asta. Exista insa anumite sarcini, operatiuni sau unelte de administrare ale sistemului de operare Linux care necesita pentru rulare privilegii de root, nu trebuie sa va sfiiti sa folositi privilegii de root atunci cand este nevoie.

3. Folosirea lui Google pentru a gasi programe

Daca ati trecut de pe Windows pe Linux, probabil ca sunteti obisnuit sa cautati pe Google dupa programele de care aveti nevoie in viata de zi cu zi sau la birou si de asemenea probabil ca v-ati obisnuit sa platiti pentru majoritatea programelor. Unul din marile avantaje ale Linux este ca procesul de instalare de programe este mult mai simplu si in plus cele mai multe programe sunt gratuite.

Cele mai multe distributii Linux au un manager de pachete software, in Ubuntu de exemplu se numeste Ubuntu Software Center. In alte distributii Linux se poate numi altfel sau poate exista doar o varianta CLI (command line interface). Cert este ca veti putea gasi cam orice program aveti nevoie si probabil gratuit.

4. Teama de comenzi in consola

Este ceva normal ca unele sisteme de operare cum este Microsoft Windows si chiar anumite distributii Linux  sa fie concepute astfel incat utilizatorul sa nu fie nevoit sa foloseasca comenzile in consola.

Cu toate astea nu ar trebui sa va fie teama sa folositi linia de comanda: nu este mai greu sa tastati cateva comenzi in consola decat sa faceti clickuri intr-o interfata grafica din Windows. De asemenea poate fi si mult mai rapid si eficace sa folositi linia de comanda.

5. Abandonul prea usor

Schimbarea poate fi dificila, indiferent cat de simpla este tehnologia la care vreti sa treceti. Este important sa va reamintiti ca nu v-ati nascut folosind Windows sau OS X, si pe acestea ati invatat sa le folositi, cunostintele nu v-au fost implantate !!!

La fel ar trebui sa fie si cu Linux. S-ar putea sa para diferit decat sistemul cu care sunteti obisnuit dar asta nu inseamna ca Linux este greu de folosit sau ca este prost, este doar diferit. Testati-l un pic mai mult si veti vedea ca nu este atat de diferit. Testati-l inca putin si veti vedea ca este mai logic in utilizare si comportament decat Windows. Dupa inca putin timp nici macar nu va veti mai vedea folosind Windows…