Tutorial hosting: Cum sa acordati permisiuni MySQL din cPanel

MySQL foloseste un sistem de permisiuni pe care administratorul le poate acorda altor utilizatori. Unele dintre aceste permisiuni includ functionalitati, cum ar fi: SELECT, INSERT, UPDATE si DELETE. Administratorul are capacitatea de a acorda sau revoca permisiuni oricui, in orice moment. Aveti posibilitatea sa atribuiti cu usurinta permisiuni utilizatorilor MySQL pentru baze de date specifice, folosind interfata panoului de control pentru hosting, cPanel.

De exemplu, sa spunem ca aveti un utilizator numit “X” si o baza de date numita “A”. Ii veti putea acorda permisiuni utilizatorului “X” asupra bazei de date “A” astfel:

1) Logati-va in cPanel si navigati la sectiunea “Databases”
2) Dati click pe “MySQL Databases”
3) Derulati in jos pana la sectiunea “Add User to Database”
4) Selectati utilizatorul din primul meniu vertical si baza de date din cel de-al doilea (in acest caz, utilizatorul “X” si baza de date “A”)
5) Dati click pe “Add”
6) Selectati permisiunile pe care doriti sa le acordati utilizatorului “X” sau selectati “All Privileges”, pentru a le acorda pe toate.
7) Dati click pe “Make changes” pentru a finaliza operatiunea.

Daca aveti vreodata nevoie sa modificati permisiunile unui utilizator deja asociat cu o baza de date, gasiti sectiunea “Current Databases” si dati click pe numele de utilizator de langa baza de date in cauza. Vi se va deschide apoi o pagina cu permisiunile pe care le puteti revoca sau acorda, prin simpla bifare/debifare a casutelor. De asemenea, in cazul in care un utilizator a facut ceva gresit si a ramas fara permisiuni asupra unei baze de date, aveti posibilitatea sa-i resetati permisiunile asupra bazei de date respective.

Pentru mai multe informatii despre permisiunile MySQL, consultati documentatia online. Pentru mai multe informatii despre configurarea MySQL in cPanel, consultati documentatia online cPanel.