Un bug din OS X 10.9.3 ascunde folderul “/Users”

Apple a lansat saptamana trecuta, pe 15 mai, OS X 10.9.3, cu suport pentru ecrane 4K, imbunatatiri ale functiei de sincronizare contacte si calendar, si multe altele. Cu toate acestea, la acest nou update pare sa fi aparut o problema, si anume ca multi utilizatori se confrunta cu un bug care ascunde folderul /Users.

Directorul /Users este important pentru ca acesta contine folderul home si fisierele personale ale fiecarui utilizator de pe un Mac. Inca nu este clar de ce doar unii utilizatori OS X pierd accesul la directorul /Users, dar incapacitatea de a-l accesa poate fi problematica pentru unii utilizatori de Mac afectati de acest bug.

Totusi, MacObserver spune ca problema ar putea fi cauzata de o combinatie a aplicatiilor iTunes 11.2 si Find My Mac, decat de OS X 10.9.3. Se pare ca folderele /Users si /Users/Shared/ au disparut numai dupa ce iTunes 11.2 a fost instalat pe un Mac cu aplicatia Find My Mac.

Pentru clientii de hosting oferim doua solutii, cu grade diferite de complexitate, pentru remedierea acestui bug.

Solutia simpla

Deschideti aplicatia Terminal (/Applications/Utilities), introduceti comanda “sudo chflags nohidden /Users” (fara ghilimele) si apasati tasta Enter. Vi se va solicita parola de utilizator. Introduceti-o, apasati din nou tasta Enter si directorul /Users va fi vizibil.

Totusi, aceasta solutie nu este una permanenta, deoarece problema va reaparea daca Mac-ul este repornit, astfel incat operatiunea va trebui facuta din nou la fiecare bootare.

Solutia mai complicata

O solutie permanenta implica crearea unui AppleScript care sa ruleze in background la bootarea sistemului, si care sa ruleze automat comanda “sudo chflags nohidden /Users” in aplicatia Terminal.

Pentru multi utilizatori, bug-ul nu va avea un impact semnificativ asupra utilizarii Mac-ului, deoarece acestia isi pot accesa in continuare propriile foldere home prin shortcut-urile din bara laterala Finder. Prin urmare, utilizatorii care nu sunt deranjati de acest bug pot sa astepte pana cand Apple va emite un patch care va rezolva problema.