Virus (Trojan) pacaleste victimele cu versiuni de test

Cercetatorii de la compania de securitate BitDefender au descoperit un troian nou care amestecă datele victimelor sale înainte de a le oferi o versiune de test a unui software pentru a dovedi capacitatea acestuia de-a debloca fisierele cu succes.

Troianul Trojan.Crypt.VU si variantele sale se comporta ca orice alta versiune de inselatorie pe internet. Odata incarcat pe sitemul de operare Windows amesteca diferite fisiere apoi ofera o varianta gratuita de deblocare, trimitand apoi utilizatorul catre o pagina web care necesita inregistrare si plata unei sume de 69$ pentru a putea debloca fisierele.

Troianul incearca astfel sa depaseasca dorinta victimelor sale reticente de a plati respectiva suma de bani, oferindu-le in prealabil posibilitatea de-a decripta 3 fisiere in avans pentru ca apoi sa fie motivate sa cumpere o licenta completa.

Conform companiei BitDefender, algoritmul de criptare utilizat de troian se dovedeste a fi tip de algoritm simplu XOR, ceea ce inseamna ca decriptarea s-ar putea face destul de usor.

Aceste tipuri de troieni exista de ani de zile, de la cei care folosesc algoritmi de criptare de tipul Gpcode la cei care manipuleaza victimele facandu-le sa creada ca fisierele lor sunt de nerecuperat, cand de fapt acestea sunt ascunse intr-un mod banal si sunt destul de usor de recuperat.

Exemplele pot continua cu diferite tipuri de inselatorii prin SMS, sau cu o inselatorie depistata in 2010 in Japonia care incerca sa obtina diferite sume de bani de la victime dupa ce troianul copia intreaga si salva pe un server web public, istoria browserului in ceea ce priveste accesarea de site-uri cu continut adult.

In septembrie in acest an, o alta versiune a acestui troian incerca sa pacaleasca utilizatorii parand ca troianul actiona in numele companiei Microsoft si victimelor li se cerea sa plateasca o suma de bani, aceasta fiind o amenda pentru ca ar fi folosit o versiune nelicentiata a sistemul de operare Windows.

Pentru cu utilizatorii, au devenit, treptat, mai reticenti in a da curs unor astfel de inselatorii, troianul a fost modificat, capatand forme noi si astfel, o versiune mai recenta a acestui troian pretindea ca a detectat continut adult pe calculatorul victimei iar aceasta era obligata sa plateasca o amenda catre Politia Metropolitana din Marea Britanie.

Pentru cei care fac astfel de inselatorii, cel mai important este sa-i faca pe utilizatori sa creada ca aceasta inselatorie este cu adevarat reala si sa-i convinga sa plateasca respectivele sume de bani.
Conştienţi de faptul că utilizatorii au devenit, treptat, mai puţin sensibili la cererile răscumpărare simplu, tema personificare a continuat să crească, chiar şi în măsura în care de un troian recent care pretindea că au detectat porno de pe PC-ul utilizatorului şi a cerut o amendă să fie plătită din Marea Britanie Metropolitan Police.