In toamna anului 2014, Microsoft a anuntat ca va lansa un nou sistem de operare, Windows 10, si a facut o scurta previzualizare a acestuia, din care reiesea ca noul sistem de operare este proiectat astfel incat sa incorporeze elemente atat din Windows 7 cat si din Windows 8, in incercarea de a-l face mai atractiv pentru utilizatorii care pana acum au ezitat sa faca upgrade la Windows 8.
Saptamana aceasta, pe 21 ianuarie, Microsoft a gazduit un eveniment oficial in care a prezentat Windows 10, oferind noi detalii cu privire la sistemul de operare si demonstrand cum functioneaza acesta pe mai multe dispozitive. Cu Windows 10, Microsoft spera sa reduca fragmentarea sistemului de operare, acesta fiind conceput ca o platforma universala care va rula pe PC-uri, tablete, telefoane, si altele.
Pentru a convinge utilizatorii de Windows 7 si Windows 8.1 sa migreze catre Windows 10, Microsoft va oferi noul sistem de operare ca upgrade gratuit in primul an, ceea ce este o premiera pentru gigantul din Redmond. Spre deosebire de Apple, Microsoft nu a oferit niciodata Windows gratuit, fiind probabil inspirat de succesul pe care l-a avut Apple in a-si concentra majoritatea utilizatorilor pe acelasi sistem de operare, oferindu-l gratuit (OS X Yosemite).
Odata ce un dispozitiv este upgradat la Windows 10, Microsoft intentioneaza sa ofere suport pentru sistemul de operare pe intreaga durata de viata a dispozitivului. Cu un sistem de operare universal, dezvoltatorii pot crea aplicatii pentru orice dispozitiv Windows, iar Microsoft planuieste sa ofere suport pe termen lung.
Microsoft a facut o demonstratie despre cum functioneaza Windows 10 pe mai multe dispozitive diferite, incepand cu o tableta echipata cu tastatura si mouse, care rula o versiune completa a sistemului de operare Windows 10. Se pare ca intr-adevar acesta imbina elemente din Windows 7 si Windows 8.1, pastrand interfata Windows 8.1, dar se remarca si revenirea butonului Start Menu.
De asemenea, exista si un asa zis “action center” care afiseaza notificari si ofera comenzi rapide, cum ar fi pornirea/oprirea Wi-Fi si Bluetooth. Pe langa asta, mai exista si optiunea PC Settings fuzionata cu Control Panel-ul clasic, care va fi universala pe toate dispozitivele. O noua caracteristica numita Continuum va facilita trecerea de la modul PC la modul tableta.
Microsoft a prezentat si noul asistent virtual numit Cortana, pe un PC cu Windows 10, demonstrand capacitatea acestuia de a cauta informatii. Inainte, Cortana era disponibil doar pentru Windows Phone, dar in viitor asistentul va fi disponibil pe toate dispozitivele cu Windows 10. Cortana din Windows 10 este destul de puternic, capabil sa raspunda cererilor de tipul “Bring up all my photos from December” sau “Play my music” si va fi integrat si in aplicatia Maps.
Aplicatii Microsoft cum ar fi Office si Outlook vor fi disponibile pe PC-uri, telefoane si tablete, tranzitia intre aplicatii pe diferite dispozitive facandu-se insesizabil.
Browser-ul default din Windows 10 va fi unul nou, deocamdata numit Project Spartan. Acesta va oferi o experienta noua de navigare web, avand un nou motor de randare, un aspect nou, precum si caracteristici noi cum ar note-taking mode, posibilitatea de navigare offline, precum si accesul la Cortana in browser.
In cele din urma, Microsoft va introduce si o aplicatie universala Xbox care poate fi accesata de pe PC-uri, tablete si smartphone-uri, conectand aceste dispozitive direct la platforma Microsoft Xbox.