Windows XP ramane al doilea cel mai folosit sistem de operare

Cu mai putin de o saptamana ramasa pana cand Microsoft va scoate oficial suportul pentru Windows XP, numarul de utilizatori care inca mai folosesc acest sistem de operare este semnificativ de mare. Cele mai recente statistici de la NetMarketShare arata ca Windows XP ramane ferm pe pozitii, avand o cota de piata de 27.69% la nivel mondial in cursul lunii martie.

Diagramă sitem de operare - blog megahost.ro

Procentul reprezinta o foarte mica scadere fata de luna ianuarie, cand XP de fapt a crescut cu 0,25%, ajungand atunci la o cota de 29.23%. Lansat in 2001, Windows XP ramane in continuare al doilea cel mai popular sistem de operare, depasit doar de Windows 7.

In ciuda varstei sale, XP a reusit sa “supravietuiasca” datorita reticentei cu care au fost primite cele mai multe versiuni de Windows, mai ales Windows Vista si Windows 8. NetMarketShare spune ca in luna martie, Windows 8 si 8.1 detin o cota totala de 11,3%, mai putin de jumatate din cota de piata a XP.

Chiar daca Windows XP ramane foarte popular in randul utilizatorilor, Microsoft recomanda upgrade-ul la o versiune mai noua de Windows cat mai curand. Compania spune ca sistemul de operare pur si simplu nu mai este sigur si nu mai poate face fata amenintarilor cibernetice din prezent, asa cum reusesc sa faca fata Windows 7 si Windows 8.1.

Pe data de 8 aprilie vor fi emise ultimele update-uri de securitate pentru Windows XP, dar Microsoft va continua sa actualizeze motorul de detectare malware al XP pentru inca un an de zile. In acest fel, utilizatorii de XP vor beneficia in continuare de protectie anti-malware pana pe 14 iulie 2015.

Google va mai emite update-uri pentru versiunea de XP a browserului Chrome pana in 2015, iar Mozilla intentioneaza sa actualizeze versiunea de XP a browserului Firefox pe termen nelimitat.

Recomandam clientilor de hosting care inca folosesc Windows XP sa faca upgrade la un sistem de operare modern, pentru a evita problemele de securitate.

Sursa