Panourile de control comerciale sunt cele mai folosite in industria de hosting. Majoritatea conturilor de hosting, shared sau dedicate, utilizeaza un anumit tip de panou de control care este fie furnizat de conmpania de hosting care are licenta de folosire, fie este creat de la zero. Unele companii de hosting creaza adesea panouri de control complexe, in timp ce altele se bazeaza pe simplitatea si fiabilitatea sistemelor de automatizare renumite, cum ar fi cPanel/WHM. Daca nu va puteti permite un panou de control comercial sau pur si simplu preferati sa utilizati ceva open source, poate fi necesar sa “sapati” un pic pentru a gasi unul care sa fie pe placul dvs.
Va punem la dispozitie o lista cu 3 alternative gratuite si open source.
1) Webmin, Virtualmin, Usermin, Cloudmin – Aceasta suita de panouri de control vine cu mai tot ce aveti nevoie pentru a administra un server Linux sau Unix-based, de la administrare de sistem (Webmin) la servere virutale private (VPS) de pe un sistem cloud (Cloudmin) , si tot ce se incadreaza intre aceste 2 categorii. Toate panourile de control sunt gratuite, desi puteti achizitiona o licenta pentru Virtualmin si Cloudmin pentru a beneficia de suport tehnic.
2) ZPanel – Oferind caracteristici de ultima generatie pentru administrare server dedicat, ZPanel este un panou de hosting pentru servere Windows, Linux, UNIX si Mac OS X. Dezvoltatorii il descriu ca fiind usor de utilizat, dar suficient de robust chiar si pentru intreprinderile mari.
3) OpenPanel – Proiectat pentru a fi o “platforma pentru dezvoltatori”, OpenPanel este un sistem modular de administrare al serverului, care este conceput pentru a fi usor de utilizat, dar care totodata va ofera “un control deplin asupra tuturor proceselor tehnice de pe un server”. In plus fata de interfata grafica, acesta dispune si de o interfata in linie de comanda (CLI), ce va ofera control complet asupra sistemului. OpenPanel are mai multe niveluri de management pentru administratori si utilizatori.
Exista multe alte tipuri de panouri gratuite si open source pentru web hosting, dar cele 3 enumerate mai sus ar trebui sa va faca o idee despre capacitatile acestora. Fiecare are avantajele și dezavantajele sale, iar unele dintre ele pot oferi caracteristici care nu se gasesc in sistemele comerciale.