Oare ne mai putem imagina lumea fără smartphone-uri? Pare atât de bizară această întrebare, odată ce realizăm că 20 de ani în urmă nici nu exista asemenea cuvânt. Ne-am obișnuit atât de rapid și atât de temeinic cu acest instrument, încât aproape că devenim dependenți.
Astăzi, un singur smartphone poate înlocui câteva dispozitive în același timp. Îmi vine să-l compar cu un cuțit elvețian de pe vremuri, în care găseai până și o foarfecă de tăiat unghii.
Revenind la Smartphone, acesta pare să dețină aproape în ultimul rând rolul de telefon, căci el e sursa și ieșirea către internet. El e camera foto. El e portmoneul nostru cu toate cardurile bancare. E jurnalul tău, caietul, player-ul. Chiar și alarma, în loc de deșteptător. Dacă stăm să medităm nițel asupra câtă informație deține și păstrează telefonul nostru personal ajungem să ne punem mâinile în cap. Imaginează-ți că un antonim al binefăcătorului pune mâna pe smartphone-ul tău și are acces la toate datele din interior. Ți s-a făcut deja pielea de găină? Un asemenea scenariu astăzi se echivalează cu un film de groază pentru viața ta personală. Pentru a evita o astfel de experiență, găsește aici atașate câteva sfaturi care îți vor menține smartphone-ul securizat.
Evită să oferi informații personale
Acest mesaj text care pare a veni din direcția unei bănci, serviciile căreia îți stau la îndemână, poate să fie în cel mai bun caz o glumă de prost gust. În cel mai rău însă, poți rămâne fără banii din cont. Când primești solicitări prin e-mail sau SMS pentru informații despre datele tale personale, de la oricare companie ar fi, contactează-i direct pentru a confirma solicitarea.
Pe social media des pot apărea spamuri care îți vor cere introducerea datelor personale în schimbul oferirii unui premiu nemaivăzut. Asemenea oferte mereu sunt înșelătoare. Nu uita niciodată că practic nimic nu se oferă pe gratis. Nu te lăsa tentat de și nu-ți pierde niciodată vigilența. Același sfat este valabil și pentru accesarea link-urilor de pe poșta electronică sau cele care le primești pe Facebook din surse necunoscute.
Utilizează un cod PIN, o parolă sau un model pentru a debloca telefonul
Smartphone-ul este un device personal. Astfel, doar posesorul trebuie să îl poată deschide. E același lucru precum și în cazul unei case. Numai stăpânii sunt în posesia cheilor. Varietatea de posibilități de securizare în cazul deschiderii telefonului crește cu an ce trece. Avem posibilitatea alegerii unui face ID sau a unui fingerprint, soluții care devin cele mai personalizate. Totuși, nu se las uitate nici parolele numerice sau cele care folosesc un model propriu. Configurarea acestora este foarte ușoară. Pentru majoritatea dispozitivelor Android, accesează setările pentru locație și securitate unde vei găsi instrucțiunile necesare. Utilizatorii iOS pot găsi aceste funcții în opțiunile generale ale setărilor lor.
Descarcă aplicații numai din magazine de încredere
Google Play sau Play market și Apple store. Asta e tot ce trebuie să reții. Nu mai intra pe Google pentru a introduce numele unei aplicații direct în bara de căutare; ca apoi să o găsești gratuită pe un site plin de reclame scârboase, de genul remedii miraculoase împotriva celulitei. În funcție de care sistem de operare folosește telefonul tău alegi și magazinul de încredere. Lasă alternativele. Toate descărcările legale și sigure au loc prin aceste două surse. Pentru utilizatorii Android – Google Play. Iar pentru iOS – Apple store. Totuși nu te lenevi doar la securitatea și încrederea magazinelor propriu-zise. Mai citește recenziile aplicației pe care o instalezi; verifică politica de confidențialitate pentru a vedea exact la ce funcții ale telefonului va avea acces după descărcare cutare joc, sau extensie.
Ai nevoie de o copie de rezervă a datelor personale
Această este o măsură de siguranță. Dacă totuși telefonul tău este spart și unele informații dispar, o copie de rezervă va ajuta enorm în restabilirea datelor. Amintește-ți despre amalgamul de date pe care îl susține telefonul tău, menționate la începutul articolului. Acum analizează câte dintre ele care se numără în smartphone-ul personal, te vor aduce la lacrimi odată ce vor ajunge a fi pierdute. Ți-am oferit timp de analiză, acum apucă-te de făcut back-up.
Nu omite actualizările sistemului de operare și ale aplicațiilor
Cu fiecare actualizare de sistem crește și nivelul de securizare al telefonului. Știu că te poate aranja prea bine versiunea pe care o ai acum activă la sistemul de operare și nu vrei să riști pentru o schimbare care poate deveni din punct de vedere al esteticului mai puțin frumoasă. Aruncă mereu aceste gânduri. Virușii nu stau pe loc, se dezvoltă și ei odată cu tehnologiile și mereu încearcă să evite protocoalele de securitate. Dacă însă vei actualiza sistematic SO-ul telefonului tău, securitatea va fi sporită și activă la cât poate ea de mult.
Oprește Wi-Fi-ul și Bluetooth-ul atunci când nu sunt utilizate
Mulți dintre noi mergem cu Wi-Fi –ul activ pentru a nu-l mai porni odată când avem nevoie de el. E același lucru și în cazul Bluetooth-ului. Odată ce folosim diferite dispozitive ce se conectează prin acesta din urmă, ne lenevim să îl activăm de fiecare dată cât vrem să ne folosim căștile wireless. Însă reține – aceste surse pot fi folosite de către răufăcători pentru a introduce fișiere dăunătoare securității datelor tale personale din telefon.
Manifestă grijă pentru smartphone-ul tău
Ultimul sfat pentru securitatea telefonului tău se va descrie prin banalitate. Folosește o husă și o sticlă de protecție. Dacă nu te deranjează greutatea în plus, folosește două sticle de protecție, una pe față și alta pe verso. Aplică o folie de rezistență camerei tale video, și manifestă grijă față de smartphone-ul tău. E un fenomen interesant să observi astăzi cum ajungem să vorbim cu nostalgie despre precedentele versiuni ale telefoanelor noastre mobile. De parcă ne referim la un prieten pe care l-am pierdut, dar alături de care am avut parte de momente fascinante. Pentru a dobândi o asemenea relație, ceva mai mult decât firească, cu smartphone-ul tău, nu te arunca în goana brendurilor și renunță la consumerism. Un telefon te poate servi chiar mai mult de un an -și chiar mai mult de 2. Reține acest lucru și oferă smartphone-ului tău atât securizare fizică cât și una de sistem.