Google are de gând să ascundă aplicațiile vechi de pe Play Store.

play-store-icon-logo-megahostÎn 2018 utilizatorii Play Store au instalat 76 de miliarde de aplicații. În 2021 numărul acestora a crescut la 111 miliarde. În fiecare zi aproape 4000 de aplicații noi apar pe Magazinul Play. Cu un asemenea flux de instalări și apariții noi pe Store, inevitabil ajung semnalate probleme de securitat

e în cazul unor app-uri menite să dăuneze telefonului tău. Sub un asemenea pretext, Google mai face un pas în curățarea aplicațiilor de pe Play Store. Începând cu 1 noiembrie 2022 după ce deja va fi lansat Android 13 cu un nivel API 33, aplicațiile cu un nivel API țintă mai mic de 31 vor fi ascunse de pe Play Store.

Nivelul API reprezintă o setare de compatibilitate între sistemul Android și aplicațiile care sunt concepute pentru acesta. Fiecare sistem Android nou vine cu un nivel API inovator menit să îmbunătățească sistemul de securitate a predecesorului. Spre exemplu Android 12 folosește nivel API 32, iar Android 11 respectiv API 31. Din acest considerent putem concluziona că o aplicație pentru Android 11 va poseda probleme de compatibilitate pentru Android 12. Pentru a rezolva acest impediment se introduce noțiunea de nivel API țintă. Prin acest sistem telefonul care rulează sistemul Android 12 se poate adapta pentru un nivel API mai scăzut. Totuși, pentru a purcede la această compatibilitate  dispozitivul este obligat să se conformeze unui compromis care se poate referi la vizarea unor principii proprii de securitate. Datorită acestui fenomen, unii hackeri pot dăuna dispozitivului nou folosind un API țintă învechit. Anume pentru această problemă cei de la Google au venit cu reforma actuală. 

Un producător care va folosi un API țintă mai vechi de doi ani nu își va putea găsi aplicațiile pe Play Store, la fel cum nu le vor vedea nici dornicii de a le i

nstala. Mai mult de atât, Google nu va permite actualizarea aplicațiilor care folosesc un API țintă mai vechi de un an. Prin asemenea noi reguli producătorii sunt nevoiți să investească în securitatea propriilor aplicații. Vor ajunge astfel pe cale de dispariție aplicațiile vechi care strâng venituri fără a bucura clienții cu inovații pentru îmbunătățirea politicii de confidențialitate.

Totuși nu vorbim aici de un caz similar cu APPstore, unde câțiva ani în urmă se nota o epurare completă a aplicațiilor învechite. În cazul celor de la Google, dacă clientul folosește un sistem Android mai vechi, precum 9 sau 7 aplicațiile cu nivelul API țintă compatibil cu sistemul de operare în cauza vor fi disponibile, însă oricum nu se vor putea actualiza.

În realitatea de astăzi securitatea devine un principiu esențial pe care trebuie să îl urmeze dezvoltatorii. Zilnic pe Play Store sunt depistate și eliminate aplicații care adună ilegal datele personale ale consumatorilor. Această politică de păstrare și manifestare a unei griji etice, estetice, și profesioniste întru persoana clientului este cea mai bună evidență pentru o companie de succes. Dacă gestionarea și găzduirea unor aplicații în mod sigur și util se definește drept cheia succesului în cazul Magazinului Play, găzduirea și gestionarea paginii tale web deopotrivă, este munca celor de la megahost. Când îți pasă de siguranță alegi Megahost.