Atunci cand va hotarati sa deschideti un magazin online trebuie sa va decideti si la sistemul pe care va rula acesta: trebuie sa va alegeti o platforma e-commerce.
Aceasta va permite vizitatorilor aflati pe siteul Dvs sa rasfoiasca un catalog de produse, sa adauge intr-un cos de cumparaturi virtuale produse si/sau servicii si apoi sa mearga la casa pentru a le achita. In mare parte totul se desfasoara ca intr-un magazin clasic doar ca aici totul este in spatiu virtual, pe Internet.
Parti Componente ale platformei e-commerce:
In general un magazin online (platforma e-commerce) trebuie sa aiba 2 componente principale: partea de front-end si partea de administrare. Comparand cu o pravalie clasica, front-end este magazinul in sine pe care cumparatorul il viziteaza si de unde isi alege produsele. Parte de administrare este acea componenta care va permite sa controlati toate aspectele magazinului, de la stocul de marfa pana la metodele de plata si transport.
Este esential ca atunci ca va hotarati la o platforma e-commerce sa va documentati bine sau sa cereti o opinie avizata referitoare la cat de sigur este acel software. De exemplu binecunoscuta platforma osCommerce a avut numeroase vulnerabilitati. Multe platforme e-commerce necesita securizare suplimentara pentru ca cea cu care vin default lasa de dorit.
Prreturi
Exista 2 tipuri de paltforme e-commerce: gratuite si contra cost. Din cele gratuite, la megahost.ro in toate pachetele de hosting se regasesc : osCommerce, ZenCart, CubeCart si PrestaShop. Dintre acestea primele trei necesita securizare suplimentara deoarece au probleme in varianta standard.
Referitor la platformele contra cost: preturile pleaca de pe la 50 de EURO si pot trece si de 1.000 EURO pentru solutii la comanda sau personalizate. Unele sisteme au tarifare de tip abonament adica platiti o taxa lunara pentru folosirea acestora. Cu toate ca nu este obligatoriu, de obicei cu cat mai scump este un software de tip e-commerce, cu atat mai multe optiuni incude si cu atat este mai complex si complet.
Hostingul unei platforme ecommerce
Si aici sunt cateva aspecte de discutat, unul dintre ele se refera a necesitatile de sistem ale platformei folosite: interesati-va la firma de hosting unde vreti sa il gazduiti daca se poate gazdui acel sistem. Contactati firma, prezentati-i “system requirements” si solicitati un raspuns. Cu toate ca de obicei o platforma e-commerce poate fi gazduita cam pe orice tip de hosting, exista si exceptii: platforma Magento de exemplu nu poate fi gazduita pe un cont de hosting shared normal pentru ca are necesitati ridicate de sistem. Magento necesita 512 MB de memorie RAM alocata contului de hosting, aceasta caracteristica nu se gaseste pe un cont de hosting shared ci la solutii dedicate sau semi-dedicate (VPS, Server Dedicat, etc).
Exista putine magazine online care nu folosesc baze de date intr-o forma sau alta asa ca interesati-va din timp daca firma de hosting ofera support pentru asa ceva si ce fel de support (daca este MySQL sau MsSQL). PHP sau ASP este alt aspect de care trebuie sa va interesati.