Administrare server dedicat: instalare software cu Webmin

Webmin este un instrument de automatizare pentru hosting, gratuit si open source, conceput special pentru administrarea serverelor dedicate sau a VPS-urilor. Acesta vine cu o interfata grafica pentru majoritatea sarcinilor pe care le-ati putea efectua ca administrator de sistem, printre care si posibilitatea de a instala software.

Pe servere Linux, programele sunt stocate in arhive numite pachete. Multe distributii Linux ofera numeroase pachete binare pre-compilate pe care le puteti instala usor cu ajutorul catorva comenzi simple. Pentru a va usura munca si mai mult, Webmin va permite sa faceti aceasta operatiune din cateva clickuri.

Pentru a instala pachete cu Webmin, urmati acesti pasi:

1) Logati-va in Webmin
2) Navigati la System -> Software Packages
3) In sectiunea “Install a New Package”, selectati “Package from APT” (in functie de cum este numit sistemul de administrare al pachetelor)
4) Dati click pe search pentru a gasi un pachet anume sau introduceti numele exact al pachetului
5) Dati click pe Install

Dupa ce ati dat Install, software-ul se va instala si va aparea un mesaj in care vi se va spune ca instalarea a fost finalizata cu succes. De asemenea, este posibil sa vi se ofere si detalii privind pachetul instalat, inclusiv o descriere a ceea ce face acesta. Puteti vizualiza oricand descrierile pachetelor de pe pagina Software Packages. Odata ce ati gasit pachetul pe care il cautati, veti avea sub descrierea acestuia si optiunea de a-l dezinstala, in cazul in care este deja instalat.

Nu in ultimul rand, modulul Software Packages va ofera si posibilitatea de a face upgrade la pachete folosind butonul “Upgrade Now”. Aceasta va ofera doua optiuni: “normal upgrade” sau “distribution upgrade”. Prima va actualiza numai pachetele instalate, in timp ce a doua va instala pachete noi care le completeaza pe cele deja existente.

Sursa