Alternative viabile pentru Windows XP

xp-end-of-life-300x196Dupa cum probabil stiti deja, Microsoft nu va mai oferi suport pentru Windows XP, incepand cu data de 8 aprilie 2014, ceea ce inseamna ca au ramas mai putin de 9 luni pana cand renumitul sistem de operare isi va da obstescul sfarsit.

Sfarsitul suportului Microsoft inseamna si sfarsitul furnizarii de update-uri, inclusiv update-uri critice de securitate. Prin urmare, toate vulnerabilitatile gasite dupa acea data nu vor mai fi remediate, iar treptat, Windows XP va deveni din ce in ce mai nesigur, mai ales pentru clientii de hosting care trebuie sa-si pastreze datele si informatiile intr-un mediu securizat.

Autorii de malware adora sa utilizeze software neactualizat pentru a obtine acces la informatii sensibile, iar cu cat mai multi oameni vor utiliza un sistem de operare ce nu mai primeste update-uri de securitate, cu atat mai usoara va fi munca hackerilor. In plus, un sistem de operare invechit este o tinta mai tentanta decat un cititor de PD-uri invechit, de exemplu, iar peste aproximativ un an de zile, Windows XP va deveni tinta favorita a infractorilor cibernetici si a hackerilor din intreaga lume.

Chiar si asa, se pare ca un mare numar de oameni va continua sa utilizeze Windows XP chiar si dupa ce acesta nu va mai primi update-uri de securitate.

Iata cateva alternative viabile pentru Windows XP:

1) Alternativa scumpa: Achizitionarea unui PC nou, cu Windows 7 sau 8 preinstalat va rezolva problema, iar noul computer va fi cu siguranta mai performant decat cel actual.

2) Alternativa ieftina: Este posibil sa faceti upgrade de la Windows XP la Windows 7 sau la Windows 8. Spunem “este posibil” deoarece exista posibilitatea ca hardware-ul dvs. actual sa nu fie atat de performant incat sa poata rula un sistem de operare mai nou. Pentru a afla daca puteti rula Windows 8 descarcati si rulati Windows 8 Upgrade Assistant. Acesta va va spune la ce componente hardware trebuie sa faceti upgrade inainte de tranzitie.

3) Alternativa gratuita: Puteti trece la Linux, care nu va va costa nimic. Puteti incerca Ubuntu Linux, care este si cea mai populara distributie de Linux si cea pe care o recomandam ca inlocuitor pentru Windows. Acesta se instaleaza ca un Windows, oferindu-va un sistem dual-boot de unde puteti alege sistemul de operare in care sa intrati.