AMD lanseaza procesoare noi pentru servere dedicate

Advanced Micro Devices a declarat luni ca a imbunatatit performantele noii game de processoare Opteron pe 16 nuclee, bazate pe microarhitectura Buldozer si destinate serverelor dedicate .

Noul procesor Opteron 6284SE pe 16 nuclee va avea o frecventa de 2.7 GHz, fiind mai rapid decat predecesorul sau, Opteron 6200 care rula la 2,6 GHz. In ciuda faptului ca este mai rapid, acesta consuma aceeasi cantitate de energie ca si seria Opteron 6200 (140 watti/ora), a declarat Michael Detwiler, director de marketing de produs in cadrul AMD.

Compania a facut o scurta prezentare si procesoarelor Opteron 6284, care au o frecventa de 2,4 GHz. Noile cipuri Opteron pentru servere dedicate se adreseaza in special industriei de hosting si au ca scop oferirea de performante inalte de calcul pentru aplicatii solicitante, cum ar fi bazele de date.

Numarul mare de nuclee va veni in ajutorul datacenterelor, permitandu-le sa administreze in mod eficient mai multe masini virtuale, a spus Detwiler. De exemplu, Hewlett-Packard va pune noile cipuri in rack-ul ProLiant BL465c Gen8, care va oferi posibilitatea detinerii a peste 2.000 de nuclee de procesare intr-un singur rack. De asemenea, conform AMD, si Dell isi va upgrada gama de servere dedicate PowerEdge cu noile procesoare Opteron .

Pe piata procesoarelor, AMD este in stransa concureaza cu Intel, care a inceput recent sa livreze noile sale procesoare Xeon E5 pentru servere dedicate, pe care HP si Dell le-au implementat deja in serverele lor.