Anunturile de pe site-ul Yahoo au infectat cu malware milioane de utilizatori

Utilizatorii care au vizitat site-ul Yahoo in ultimele zile au fost expusi infectarii cu software malware de catre reteaua de publicitate a companiei Yahoo, conform Washington Post.

Firma de securitate olandeza, Fox IT, a descoperit problema vineri, dar crede ca atacul ar fi fost in curs de desfasurare incepand cu data de 30 decembrie.

Potrivit unui post de blogul firmei, hackerii au folosit un “kit de exploit care exploateaza vulnerabilitati din Java si instaleaza diferite tipuri de malware.”

“Clientilor care viziteaza yahoo.com li se afiseaza reclame servite de ads.yahoo.com. Unele dintre aceste reclame sunt malware.”

Yahoo primeste aproximativ 300.000 de vizite pe ora, iar dintre acestea, aproximativ 27.000 de calculatoare sunt infectate.

“Tarile cele mai afectate de acest kit de exploit sunt Romania, Marea Brittain si Franta. In acest moment nu este clar de ce aceste tari sunt cele mai afectate, probabil datorita felului in care sunt afisate reclamele malware de pe Yahoo.”

Yahoo a emis un comunicat de presa sambata declarand: “La Yahoo, luam in serios siguranta si confidentialitatea utilizatorilor nostri. Am identificat recent un anunt conceput pentru a raspandi malware printre utilizatorii nostri. L-am eliminat imediat si vom continua sa monitorizam si sa blocam toate anunturile folosite in acest scop.”

Hackerii nu au fost inca identificati, dar se crede ca atacurile ar fi putut fi “motivate financiar.”

Sfatuim toti clientii de hosting sa navigheze prudent pe site-ul Yahoo sau sa instaleze plugin-ul de browser Ghostery pentru a elimina complet aceasta amenintare.