Typosquatting-ul este un pericol real pentru domeniile inregistrate

Acum mai bine de un deceniu, typosquatting-ul incepea sa dea primele batai de cap internautilor. Acum, hackerii oportunisti abuzeaza la scara larga de scrierea gresita a numelor de domenii, care afecteaza atat utilizatorii, cat si companiile, scrie High-Tech Bridge.

Compania a folosit sistemul sau ImmuniWeb SaaS Phishing pentru a analiza 946 de domenii “typo” care arata aproape la fel, fara a fi identice cu domeniile legitime utilizate de companii renumite producatoare de software antivirus, cum ar fi “kasperski.com” sau “mcaffee.com.”

Dintre acestea, High-Tech Bridge a detectat 385 de domenii care pareau a imita unul din aceste domenii; dintre care doar 40%, sau 164, s-au dovedit a fi frauduloase (redirectionau catre site-uri de phishing sau afisau reclame la produse si servicii false). Alte 73 de domenii erau pur si simplu inregistrate in speranta ca una dintre companiile afectate le va cumpara la un moment dat.

Interesant este ca 107 domenii au fost inregistrate de catre companiile antivirus tocmai pentru a evita abuzul, iar 41 de domenii sunt utilizate de catre companii care au un brand legitim sau marci comerciale care ar putea fi confundate.

Printre cei mai populari registrari de astfel de domenii se numara si furnizorul de hosting GoDaddy (25), dar si alte companii cum ar fi Fabulous.com (27 domenii), PDR Ltd (24), Enom (18) si Tucows (15).