Gigangtii tech fac eforturi pentru a controla infrastructura de baza a Internetului

Conform unui raport al The Wall Street Journal, marile companii high-tech, cum ar fi Google sau Facebook, depun eforturi din ce in ce mai mari pentru a controla cat mai mult din infrastructura de baza a Internetului, provocand tensiuni in relatiile cu companiile de telecomunicatii care se ocupa de administrarea Internetului global.

Aceste companii si-au “consolidat investitiile in infrastructura de Internet” pe parcursul anului trecut, incheind acorduri pe termen lung pentru a inchiria fibra optica, pentru a-si construi propriul hardware de retea si pentru a furniza cabluri subterane.

Scopul gigantilor tech este acela de a reduce costurile prin imbunatatirea performantei serviciilor lor de Internet, si de a avea o capacitate suficienta pentru a sustine traficul tot mai mare de fisiere online video, fotografii si jocuri.

Doar Google controleaza peste 160.000 de kilometri de cabluri de fibra optica din intreaga lume, o performanta care a necesitat ani de zile pentru a putea fi realizata.

In iunie, Facebook a inceput sa utilizeze cabluri de fibra optica in Europa pentru a-si extinde reteaua si pentru a se conecta la noul sau datacenter din Suedia.

De asemenea, Amazon si Microsoft investesc puternic in infrastructura lor de retea, datorita cresterii continue a afacerilor cu cloud hosting.