Apache ramane in topul serverelor web, in ciuda declinului

Serverul web Apache ramane in continuare unul dintre cele mai utilizate servere web, conform statisticilor emise recent de Netcraft.com. Chiar daca in prezent detine putin peste 57.23% din cota de piata, aceasta a scazut in mod semnificativ, de la un 65%, cat a fost raportat intr-un sondaj similar de anul trecut.

Intre timp, serverele web ale gigantului Microsoft au mai castigat recent 2.300.000 de site-uri noi, ajungand la o cota de piata de 16,52%.

Ca si Microsoft, si serverul web open source Nginx s-a bucurat de o crestere a numarului de site-uri care l-au adoptat, de 1.2 milioane.

Pentru a efectua studiul, Netcraft a chestionat peste 625 de milioane de site-uri.

Destul de interesant este faptul ca sondajul Netcraft a remarcat popularitatea in crestere a platformei de microblogging Tumblr. Conform acestuia, Tumblr gazduieste in prezent 9.2 milioane de bloguri, si a devenit in luna noiembrie a zecea cea mai mare companie de hosting, dupa numarul de site-uri. Aceasta schimbare inseamna ca Softlayer, odata cea mai mare companie de hosting din lume in ceea ce priveste hostname-urile, a fost inlocuit cu Go Daddy, care gazduieste cu 6 milioane de site-uri mai mult decat Softlayer.

De asemenea, Netcraft a publicat si o lista cu cele mai stabile site-uri ale companiilor de hosting, in cursul lunii trecute, din care reiese ca Datapipe a raspuns la toate cererile clientilor, in ciuda faptului ca are datacentere situate in zonele afectate de uraganul Sandy.