Bitcoin – amenintare sau profit?

Bitcoin-ul tine inca primele pagini ale publicatiilor de stiri online, chiar daca nu din motive pozitive. De la valoarea sa de varf de 263 de dolari/Bitcoin din data de 10 aprilie, acesta a scazut de atunci la putin peste 100 de dolari. Aceasta valoare este oricum mai mare decat minimul maxim atins, de peste 50 de dolari.

Pentru cei care nu stiu, Bitcoin este o moneda digitala creata in 2009 de Satoshi Nakamoto, care se refera de asemenea si la programul open source pentru folosirea acestei monede, dar si la reteaua peer-to-peer pe care acesta o formeaza. Spre deosebire de majoritatea monedelor, bitcoin nu se bazeaza pe increderea intr-un emitor central, ci foloseste o baza de date distribuita peste noduri ale unei retele peer-to-peer pentru a inventaria tranzactiile si se foloseste de criptografie pentru a furniza functii de baza pentru securitate, cum ar fi asigurarea ca bitcoinii nu pot fi cheltuiti decat o singura data de cel care ii detine. Bineinteles, escrocii cibernetici au luat in vizor moneda bitcoin, deoarece aceasta reprezinta un alt mod de a castiga bani (bitcoinii pot fi preschimbati in bani reali).

Din 2011, s-au descoperit diverse amenintari malware care incearca sa foloseasca computerele victimelor pentru bitcoin mining (colectare de bitcoini) sau pentru a fura bitcoinii utilizatorilor infectati.

Pentru escrocii cibernetici, folosirea sistemelor compromise pentru bitcoin mining este perfect logica, deoarece utilizarea calculatoarelor infectate elimina costurile pentru mining, care pot fi semnificative. Acestia nu vor mai trebui sa-si cumpere placi grafice scumpe si/sau chips-uri ASIC, deoarece cel putin una dintre acestea este necesara pentru bitcoin mining si pentru obtinerea unui profit rezonabil.

Desigur, pentru utilizatorii infectati, acest lucru poate cauza probleme, deoarece sistemele lor vor consuma considerabil mai multa energie, iar acest lucru se va resimti pe factura electrica.

Prin urmare, bitcoinii nu mai pot fi subestimati, si au devenit ceva care merita toata atentia utilizatorilor care ii folosesc, mai ales pentru ca acestia vor fi adoptati treptat ca metoda universala de plata online, chiar si in industria de hosting.

In viitorul apropiat, ne putem astepta sa vedem programe de bitcoin mining mult mai sofisticate. Asa cum am mentionat mai devreme, placile grafice pot fi utilizate pentru bitcoin mining de mare volum. In prezent, programele de mining folosite de malware-uri profita doar de puterea procesorului sistemului infectat, nu si de placa grafica a acestuia. Nu este greu sa ne imaginam ca escrocii cibernetici vor incerca sa profite cat de curand si de forta procesoarelor grafice. Astfel, un calculator echipat cu o placa grafica capabila de bitcoin mining ar aduce un profit mult mai mare decat ar aduce zeci de calculatoare obisnuite. Tentatia este pur si simplu prea mare pentru ca acest lucru sa nu se intample cat de curand.

Sursa: http://blog.trendmicro.com/trendlabs-security-intelligence/bitcoin-in-the-news-and-threats/