Ce distributie Linux imi pun pe un server dedicat?

Pentru a avea un LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP) pe contul dvs de hosting VPS-ul dvs sau pe serverul dedicat trebuie sa alegeti sistemul de operare Linux potrivit tinand cont si de spatiul disponibil pe server. Cu toate ca aceasta decizie este una destul de dificila si orice expert caruia i-ati cere o parere va avea varianta sa sau o distributie de linux preferata, exista cateva distributii de Linux care sunt tocmai potrivite.

CentOS sau RedHat Enterprise Linux (RHEL)

Printre cele mai populare distributii de Linux regasim CentOS si RHEL. In esenta, ambele distributii au la baza aceeasi versiune de Linux, opereaza pe versiunea de kernel 2.6.x si cel mai important sunt open-source (gratuite) prin acordul GNU de licenta publica. Diferenta dintre cele doua distributii consta in faptul ca CentOS-ul este total gratuit, in timp ce RHEL (Red Hat) dispune de un pachet de support obligatoriu pentru care trebuie platita o suma modica. Platind pentru licenta de Red Hat beneficiati de un loc in reteaua Red Hat Network care va ofera suport online sau la telefon. Ambele versiuni beneficiaza de actualizari “over-the-air”.

Debian vs. Ubuntu

Distributiile de Linux Debian si Ubuntu au o multime de caracteristici comune, Ubuntu fiind in esenta o distributie de Linux derivata din Debian. Ambele dispun de un mod grafic de lucru folosind GNOME si ofera suport pentru interfata grafica KDE. Diferentele esentiale dintre cele doua distributii apar in faza de instalare. Conform utilizatorilor de Linux, Ubuntu este mult mai usor de instalat dispunand de un proces automat de detectare si instalare a dispozitivelor hardware din server. Debian-ul, este mai complicat, doar daca-l faceti asa. Installer-ul va permite o customizare pas cu pas, insa exista si un sistem automatizat de instalare in caz ca preferati acest lucru.