Afla de ce ai nevoie de acces SSH in shared hosting

Unul dintre principalele beneficii ale unui cont de hosting shared este ca functionarea si administrarea serverului sunt realizate de furnizorul de servicii de hosting web ales. Site-ul dvs. in sine este desigur responsabilitatea dvs., insa celelalte aspecte sunt in general responsabilitatea gazdei (firma de hosting). Acesta poate fi un avantaj insa la fel de bine poate sa fie si un dezavantaj deoarece dvs. aveti un acces limitat la resursele serverului si mai ales la configurarea acestuia.

Limitarile pe care le poate avea contul dvs. de hosting variaza de la o gazda la alta. Unii furnizori de exemplu va permit sa creati fisiere .htaccess sau chiar fisiere php.ini pentru a face anumite ajustari locale conform necesitatilor site-ului dvs., altii pot limita accesul la aceste fisiere facandu-le disponibile doar pe conturi de hosting ale caror costuri sunt mai mari.

Accesul SSH (Secure Shell) reprezinta una dintre caracteristicile la care de obicei nu aveti acces in cazul conturilor de hosting shared. Pentru a fi siguri daca gazda aleasa ofera acces SSH este bine sa intrebati acest lucru inainte de-a comanda un pachet de hosting. Chiar daca in general conturile de hosting shared nu beneficiaza de acces SSH este bine sa va intrebati daca chiar aveti nevoie de acesta.

SSH va ofera posibilitatea de-a va conecta la un server dedicat folosind o conexiune securizata si de-a executa comenzi in linia de comanda a serverului (CLI). In cazul in care aveti acces SSH pe un cont de hosting shared, accesul la comenzi va fi unul limitat si cel mai probabil veti avea acces strict in directorul contului dvs. de pe server. In general accesul SSH este monitorizat de catre administratorii serverului.

Din fericire, panourile moderne de administrare a contului de hosting (cPanel, Plesk, etc) ofera acces la instrumente cum ar fi CRON, fara sa aveti nevoie de acces SSH. Daca totusi este necesar sa efectuati operatiuni mai avansate sau sa folositi comenzi shell, trebuie sa va asigurati ca furnizorul ales va permite accesul SSH (putin probabil pe conturile de hosting shared) si eventual ar trebui sa va orientati catre un cont de VPS hosting.