YUM este o aplicatie (un manager de pachete si updater de servicii) pentru distributiile de linux Red Hat si CentOS care detecteaza daca au aparut actualizari sau versiuni mai noi pentru aplicatiile si serviciile care ruleaza pe un server dedicat.
Fisierele de configurare YUM pot fi editate conform nevoilor dvs, puteti selecta doar anumite servicii sau aplicatii pentru care sa se efectuze actualizari sau puteti exclude aceste actualizari pentru anumite servicii sau aplicatii.
In directorul /etc/yum.repos.d/ se afla repo-urile (arhive de pachete software) in care yum cauta actualizari sau versiuni recente ale aplicatiilor de pe server. Fiecare dintre aceste fisiere pot fi editate, activate sau dezactivate. Pentru a activa o astfel de arhiva de pachete sofwtare, in fisierul de configurare trebuie sa setati: enable = 1; daca doriti sa dezactivati, trebuie setat: enable = 0;
Odata dezactivata, yum va ignora respectiva arhiva si nu va mai cauta informatii in aceasta. Fisierul de configurare al arhive ramane pe calculator, iar daca doriti sa excludeti total arhiva respectiva, puteti sterge pur si simplu fisierul de configurare.
Daca ati instalat anumite aplicatii si apoi ati sters accidental anumite aplicatii, este posibil ca anumite fisiere vechi sa ramana in cache-ul creat de yum. Pentru a fi siguri ca nu apar erori in functionarea aplicatiei yum, puteti sterge cache-ul folosind comenzile:
# yum clean packages
# yum clean headers
Asigura-ti-va ca rulati comenzile de mai sus folosind contul de root!
Prima comanda este responsabila de curatarea pachetelor vechi care au lasat anumite fisiere in sistem. A doua linie curata antetul arhivelor de pachete software.
Daca doriti sa restrangeti comenzile de mai sus folosind o singura comanda puteti folosi:
# yum clean all