Ce este Inteligența Artificială (AI)?

Ce este Inteligența Artificială (AI)? Gazduire web, Megahost RomaniaÎn ultimii ani, tehnologiile s-au modificat și au progresat cu pași giganți. Una dintre aceste inovații, despre care se tot vorbește tot mai frecvent este Inteligența Artificială sau, pur și simplu, AI, de la Artificial Intelligence. Totuși, chiar dacă subiectul se strecoară printre multe discuții și informații care apar, puțin cunosc ce reprezintă această tehnologie și cum poate schimba viața noastră. Însă, MegaHost vrea să-ți ofere ceva mai mult decât tarife avantajoase de hosting lunar și îți va explica tot ce trebuie să știi despre AI.

Și totuși, ce este Inteligența Artificială?

Dacă ar fi să explicăm pe scurt, atunci Inteligența Artificială este un sistem sau o mașină cu capacitatea de a imita comportamentul uman pentru a îndeplini anumite sarcini și care poate învăța treptat utilizând informațiile pe care le primește. În mod normal, noi o întâlnim în diverse variante, precum:

  • Chatbots care analizează comunicările cu clienții și învață să ofere răspunsuri tot mai relevante;
  • Asistenții inteligenți utilizează AI pentru pentru a extrage informații din seturi mari de date într-o formă arbitrară și optimizează planificarea;
  • Motoarele de recomandare le propun clienților diferite produse sau servicii bazându-se pe experiența anterioară a acestora (de ex. Netflix propune filme care s-ar potrivi cu gusturile tale, Spotify face playlisturi cu muzică reieșind din preferințele tale ș.a)

Inteligența artificială este un proces complex, o structură care gândește și analizează datele. Cu toate că, atunci când se vorbește despre AI, mulți își imaginează roboți inteligenți care îți doresc să cucerească lumea, în realitate, inteligența artificială nu are drept scop să înlocuiască oamenii. Scopul său este de a ajuta în sarcinile care trec de limitele abilităților și capacităților umane. 

Cum este utilizată AI astăzi?

Tehnologiile bazate pe inteligență artificială contribuie la creșterea eficienței și a productivității prin automatizarea proceselor și a sarcinilor care erau efectuate anterior de către oameni. Totodată, AI are capacitatea de analiză a unor baze de date enorme, imposibile pentru prelucrare de către om. Aceste abilități pot contribui semnificativ la dezvoltarea unor afaceri. De exemplu, Netflix folosește Machine Learning pentru personalizarea recomandărilor, ceea ce a permis creșterea audienței cu 25% în 2017.

Majoritatea marilor companii au făcut datele o prioritate pentru afacerea lor și investesc sume enorme în dezvoltarea acestei paliere. Potrivit unor sondaje, 3.000 dintre directorii executivi au numit analiza Big Data și Inteligența Artificială drept elementele cheie pentru succes. Aceste tehnologii fiind importante din punct de vedere strategic.

Inteligența artificială oferă beneficii pentru toate domeniile de activitate, de exemplu:

    • Medicină și asistență medicală. Sistemele inteligente duc evidența pacienților și ajută la citirea rezultatelor generate de aparate medicale precum ecografiile, radiografiile, tomografiile și alte. De asemenea, acestea pot chiar să identifice boala unui pacient în funcție de prezența unor semne, sugerând cele mai bune opțiuni de tratament. Aplicațiile pentru un stil de viață sănătos pot fi găsite pe Google Play și App Store. Acestea citesc ritmul cardiac și temperatura corpului atunci când persoana atinge cu degetul ecranul telefonului pentru a determina nivelul de stres și pentru a sugera cum să-l reducă.
  • Vânzările în magazinile online. Mulți oameni sunt deja familiarizați cu publicitatea relevantă de la Google și alte motoare de căutare. Acestea sunt utilizate de către comercianții online pentru a oferi produse și servicii în funcție de interesele utilizatorului. De exemplu, utilizatorul vizitează un magazin cu costume și examinează produsele de acolo.Ulterior, când părăsește site-ul, va vedea reclame de costume pe alte pagini web, o perioadă de timp. Sistemele de analiză studiază parametrii de comportament a utilizatorilor, determină obiceiurile de cumpărare ale acestora și prezintă oferte relevante.
  • Politică.  Tehnologiile inteligente l-au ajutat pe Barack Obama să câștige a doua oară alegerile prezidențiale. Pentru campania sa, ex-președintele american a angajat o echipă de top în analiza datelor. Aceștia au utilizat Ai pentru a calcula cea mai bună zi, personalul necesar și publicul pentru discursurile lui Obama. Lucrul dat a permis o marjă de victorie estimată la 10-12%.
  • Industrie. Inteligența artificială poate analiza datele din diferite puncte de producere și poate ajusta nivelul de exploatare a mașinăriilor. În plus, tehnologiile inteligente sunt utilizate pentru prognozarea cererii în diferite industrii.
  • Jocuri video și educație. Inteligența artificială este utilizată în mod activ de către producătorii de jocuri. Totodată, Ai și robotica sunt introduse treptat în procesele educaționale a celor mai dezvoltate state ale lumii.

Cum AI influențează industria de servicii hosting?

Luând în considerare varietate de domenii în care este utilizată AI, cu siguranță nu puteau fi ocolit și serviciile găzduire web. Pentru început, o astfel de tehnologie permite îmbunătățirea considerabilă a securității site-urilor. Inteligența Artificială ajută la identificarea rapidă a amenințărilor malware și a atacurilor, iar analizând datele sunt depistate punctele slabe ale serverelor, pentru îmbunătățirea sistemelor de protecție.

Atunci când ne referim la web hosting, un alt aspect important este numele de domeniu.  AI poate fi folosit pentru a urmări domeniile clonate și avertizează clientul dacă vreun escroc încearcă să creeze un site fals. Această abilitate reputația clientului. La fel, inteligența artificială face procesul de administrare mult mai simplu, ajutând la întreținerea și repararea sistemelor software deteriorate. În plus, comunicarea cu clienții poate fi efectuată prin intermediul chatbots, care răspund la mesaje, înregistrează solicitări și transmite notificări.

Problemele cu care se confruntă Inteligența Artificială

Cu toate că deja există o mulțime de beneficii în urma utilizării AI, posibilitățile acesteia nu sunt nelimitate și dezvoltarea tehnologiei este abia în proces. Printre principalele dificultăți cu care se confruntă aceasta este că învățarea automată este posibilă numai în dacă exista acces la o bază de date masivă. Acest lucru înseamnă că orice inexactitate în informații are un impact puternic asupra rezultatului final. De asemenea, capacitățile unui sistemelor inteligente sunt limitate la o singură activitate. Adică, un sistem inteligent creat pentru a detecta frauda fiscală nu va fi capabil să detecteze frauda bancară. Deci, programele sunt specializate și departe de multitasking-ul uman. Mai mult de atât, AI nu este autonomă, întrucât este nevoie de o echipă întreagă de specialiști și o mulțime de resurse pentru a menține sistemul în funcțiune.

Cu toate acestea, este evident că Inteligența Artificială face parte deja din viața noastră, chiar dacă este încă la o etapă oarecum incipientă. În următorii ani, mecanismele complexe digitale vor continua masiv să contribui la dezvoltarea umanității, iar abilitatea de utilizare a acestora va deveni indispensabilă. Prin urmare, studiind posibilitățile AI poți crea noi perspective de viitor pentru tine sau, eventual, afacerea ta.