Tehnologia evoluează foarte rapid. Urmărește trendurile din ultimul an

Progresul tehnologic. Machine learning - Blog megahost.

Inevitabil, lumea întreagă este cuprinsă de o evoluție digitală substanțială. Progresul tehnologic, la propriu, accelerează piețele și le pune în fața nevoii de a fi mai rapide și mai eficiente. Cea mai mare provocare pentru oameni și afaceri fiind capacitatea de adaptare la schimbări. Dacă nu vrei să ajungi pe banca de rezervă, e necesar mereu să fii informat în legătură cu noile tendințe și potențialul de evoluție a acestora. 

Cu siguranță, este imposibil să urmărești mereu știrile despre toate inovațiile recente, luând în considerare numărul acestora. Însă, MegaHost te ajută să afli care sunt cele mai importante noutăți și cu impact major asupra viitorului. 

Inteligența Artificială

Astăzi, tehnologia Inteligența Artificială (AI) ajută personalul din cele mai diferite domenii: medicină, economie, educație, știință și chiar artă. Tendințele arată că sectorul comercial se va dezvolta în mod activ, multe companii mari vor dezvolta sisteme care permit căutarea vizuală și auditivă a produselor. Prin urmare, cumpărăturile vor fi efectuate mai ușor, iar numărul clienților mulțumiți va crește considerabil. Totodată, vor fi disponibile mai multe informații statistice despre clienți și preferințele lor, astfel oferind serviciul și produsul de care au aceștia nevoie. În plus, prețul va fi unul accesibil la mărfurile solicitate, ceea ce va aduce câștiguri pentru ambele părți.

O tendință interesantă în același domeniu este Inteligența Artificială Formativă. Aceasta are capacitatea de a prelua informații din diferite surse cu scopul de a crea un conținut cu totul nou, chiar coduri pentru software. La fel, generează și conținut creativ, precum muzică, imagini și videoclipuri. Cu toate că este la o etapă incipientă, AI Formativă are capacitatea de a analiza factori pe care o persoană i-ar putea trece cu vederea și este „autodidactă”. De exemplu, este capabilă proiectează modele de proteze pentru imprimante 3D și chiar molecule de ADN utilizate în ingineria genetică. În viitorul apropiat, aceasta va ajuta nu doar dezvoltarea unor aplicații mobile perfecte, ci și în descoperiri științifice sau crearea operelor de artă.

Robotic Process Automation

La fel ca și AI, Machine Learning, Robotic Process Automation, sau RPA, este o altă tehnologie care vine să automatizeze multe sarcini de muncă. Aceasta constă în utilizarea de software care permite efectuarea celor mai diverse sarcini pentru afaceri, cum ar fi interpretarea aplicațiilor, procesarea tranzacțiilor, analiza datelor și chiar răspunsul la e-mailuri. RPA e destinată pentru sarcinile de rutină pe care oamenii obișnuiau să le facă și care luau mult timp.

Unele studii spun că Robotic Process Automation amenință mijloacele de existență a circa 9% din populația lucrătoare. Totuși, datele constată că mai puțin de 5 la sută dintre ocupații pot fi complet automatizate, dar aproximativ 60 la sută pot fi parțial automatizate. Iar o astfel de tehnologie ca RPA mai degrabă permite crearea unor noi posturi de muncă și le modifică pe cele existente la moment. Printre oportunitățile de carieră oferite se numără: dezvoltator, manager de proiect, analist de afaceri, arhitect de soluții și consultant. 

Un domeniu cu multe oportunități pentru dezvoltare este hostingul. Poate nu te-ai gândit, însă poți deveni  chiar tu furnizor de găzduire web și nu ai nevoie de investiții mari. Cum funcționează? E simplu, alegi unul dintre pachetele de reseller de la MegaHost și începi să cauți clienții. Profitul tău este stabilit de diferența dintre prețul inițial și cel final, pe care îl decizi tu. Mai mult de atât, ai doar două responsabilități – de administrare și comunicare cu utilizatorii – de restul se ocupă specialiștii MegaHost.

Edge Computing

În ultimii ani, cloud computingul a devenit o tendință general răspândită, piața fiind dominată de către marii jucători, precum Google, Amazon, Microsoft ș.a. Această soluție este încă în creștere și tot mai multe afaceri migrează către soluțiile cloud. Totuși, poziția de frunte în tendințele tehnologice este deja ocupat de Edge Computing

Pe măsură ce cantitatea de date cu care lucrează companiile continuă să crească, au fost depistate neajunsurile cloud computingului. Edge computing este conceput pentru a ajuta la rezolvarea acestora, ca o modalitate de a micșora latența cauzată de sistemul cloud și de transmitere a informațiilor la un centru de date pentru procesare. Astfel, edge computing poate fi utilizat pentru a procesa date sensibile la timp în locații îndepărtate cu conectivitate limitată sau inexistentă la centru. În așa situații, edge computing poate funcționa ca niște mini-centre de date. 

Edge computing va crește pe măsură ce va crește utilizarea dispozitivelor Internet of Things (IoT). Până în 2022, se estimează că piața globală a sistemului va ajunge la 6,72 miliarde de dolari. Deci, această nou tendință urmează doar să se dezvolte, creând diverse locuri de muncă, în special pentru dezvoltatorii de software.

Realitatea virtuală și realitatea augmentată

Unele dintre cele mai deosebite tendințe recente sunt Realitatea virtuală (VR) și realitatea augmentată (AR), precum și realitatea extinsă (ER). Prima scufundă utilizatorul într-un mediu cu totul nou, virtual, în timp ce AR îmbunătățește mediul înconjurător. Deși până acum această tendință tehnologică a fost folosită în principal pentru jocuri video, ea a fost utilizată și pentru instruire unor specialiști, precum capitanii de navă din armata SUA.

În următorii ani  ne putem aștepta ca aceste tehnologii să fie integrate și mai mult în viața noastră. În combinație cu celelalte inovații menționate anterior, AR și VR au un potențial enorm în formare, divertisment, educație, marketing și chiar reabilitare după un accident. Ambele ar putea fi folosite pentru a: instrui medicii să facă operații chirurgicale, oferi vizitatorilor de muzeu o experiență mai interesantă, îmbunătăți parcurile tematice sau chiar duce campaniile de promovare la un alt nivel de interacțiune cu clienții.

Până în 2022, se preconizează că piața globală de AR și VR să crească până la 209,2 miliarde de dolari. Astfel, domeniul abia urmează să se dezvolte masiv și va fi în căutare de profesioniști pregătiți să îmbunătățească lucrurile. 

Internetul obiectelor (IoT)

Astăzi, multe “obiecte” dispun de conectivitate WiFi, ceea ce înseamnă că pot fi conectate la internet și între ele. De aici, a și apărut denumirea de Internetul obiectelor, sau IoT (Internet of Things). Această tehnologie reprezintă viitorul, întrucât permite dispozitivelor, aparatelor electrocasnice, mașinilor și multor altor lucruri utilizate de către oameni să fie conectate la internet, prin intermediul căruia pot face schimb de date.

Poate nu te-ai gândit, dar în unii dintre noi deja utilizează zilnic Iot. De exemplu, putem să ne închidem ușile de la distanță dacă uităm să o facem atunci când plecăm la serviciu sau să pornim cuptorul prealabil, când revenim de la muncă, în timp ce ne urmărim activitatea fizică pe ceasul smart. Pe lângă viața personală a fiecăruia, companiile la fel pot beneficia din plin de această tehnologie. De exemplu, IoT permite o mai bună siguranță și eficiență în procesul de lucru, iar pentru analizând datele colectate, deciziile interne vor fi mult mai precise și corecte. De asemenea, aceasta poate optimiza asistența medicală, îmbunătăți serviciile pentru clienți și oferi beneficii pe care nici măcar nu ni le-am imaginat încă.

Suntem abia la începutul acestei noi tendințe tehnologice: Previziunile sugerează că, până în 2030, în jur de 50 de miliarde de astfel de dispozitive IoT vor fi utilizate în întreaga lume, creând o rețea masivă de obiecte interconectate, de la smartphone-uri până la aparate de bucătărie. Iar noile tehnologii, cum ar fi 5G, doar vor impulsiona creșterea pieței în anii următori.

O astfel de tehnologie va avea nevoie de specialiști cu cunoștințe în: securitatea informațiilor, fundamentele AI și machine learning, interfață hardware, analiza datelor, automatizare, înțelegerea sistemelor încorporate și proiectare dispozitivelor.

După cum vedem, progresul nu stă pe loc, tot apar noi tehnologii care urmează să devină o componentă importantă a vieții noastre. În următorii ani urmează să se întâmple schimbări majore, iar noi trebuie să fim pregătiți pentru acestea. Prin urmare, este necesar să mergem în pas cu tendințele și să fim conectați la cele mai importante dintre acestea. Timpul nu așteaptă pe nimeni, iar calitatea de a fi vizionar este deja una indispensabilă.