Securitatea informației în mediul online este una dintre cele mai actuale subiecte din zilele noastre. O întrebare frecventă printre proprietarii de site-uri este cum să-și protejeze datele de scurgeri și acces neautorizat din partea altor persoane terțe. Probabil că ai auzit deja despre cea mai eficientă metodă, certificarea SSL, dar nu cunoști prea multe despre aceasta. În plus, ai vrea să afli care este diferența dintre versiunea gratuită și cea cu plată, pentru a face alegerea potrivită. Cu siguranță, nu vrei să pierzi timp în căutare de informații inutile, de aceea îți explică totul MegaHost, pe cât se poate de simplu.
Ce este protocolul SSL și certificarea SSL?
SSL (Secure Sockets Layer) este utilizat de milioane de site-uri web pentru protecția datelor de pe Internet. Acesta garantează o conexiune sigură între browserul utilizatorului și server. Odată ce este utilizat protocolul SSL, informațiile sunt transmise în formă criptată prin HTTPS și pot fi decriptate folosind o cheie specială, spre deosebire de protocolul HTTP obișnuit. Protocolul SSL necesită instalarea unui certificat SSL pe server.
Un certificat SSL este un fel de semnătură digitală unică pentru site-ul tău, care conține informații despre un domeniu web, inclusiv numele, adresa și datele juridice ale acestuia, dacă este cazul. Un astfel de certificat este necesar, în primul rând, pentru bănci, sisteme de plăți și orice alte organizații care lucrează cu date cu caracter personal – pentru a proteja tranzacțiile și a preveni accesul neautorizat la informații. Totuși, indiferent de tipul site-ului, o astfel de certificare este un indice pentru utilizator că poate introduce informații personale fără griji. Prin urmare, și afacerea ta online va avea o reputație mai bună.
Cele mai cunoscute tipuri de certificare SSL
La moment, există câteva tipuri de certificări SSL:
- Domain Validated SSL sunt certificate entry-level, cel mai frecvente întâlnite, iar viteza de emitere a acestora variază între 2 și 10 minute. Pentru obținerea unui astfel de certificat nu sunt necesare documente speciale și sunt potrivite pentru proiecte mici, atunci când nu este nevoie de multă încredere din partea clienților și a vizitatorilor site-ului.
- Organization Validation SSL – astfel de certificate sunt potrivite pentru cei care se gândesc la încrederea în produsele și serviciile lor, deoarece centrul de certificare efectuează o verificare mai amănunțită. Aici este necesar să transmiți unele documente și să treci câteva proceduri.
- Extended Validation SSL – adresa site-urilor cu certificare EV sunt marcate cu verde în browser. Deseori, acestea pot fi găsite la bănci, sisteme online cu securitate înaltă și un număr mare de vizitatori.
Certificare SSL gratuită sau cu plată?
Cu siguranță, odată ce ai decis să obții o certificare SSL, vei găsi diferite oferte. Unele dintre acestea vor fi gratuite, precum Let’s Encrypt, altele contra cost, însă nu poți face o alegere până nu știi care este diferența dintre ele. Iată cele mai importante deosebiri pe care trebuie să le iei în considerare:
- Perioada de valabilitate. Certificatele gratuite sunt de scurtă durată și necesită o actualizare constantă. De exemplu, popularul certificat Let’s Encrypt trebuie actualizat la fiecare trei luni.
- Garanții. Un centru care emite certificate gratuite nu este responsabil pentru corectitudinea resursei la capitolul securitatea datelor. Pe când certificările plătite fac posibilă verificarea proprietarului site-ului. O astfel de garanție ajută la crearea unui nivel ridicat de încredere în rândul utilizatorilor și motoarele de căutare.
- Despăgubiri. În cazul scurgerii datelor utilizatorilor de pe resursa web pe care este instalat certificatul SSL plătit, partea afectată va primi despăgubiri de la compania de certificare. Valoarea acestora variază în funcție de tipul certificării.
- Aspecte tehnice. Pentru instalarea unei certificări gratuite trebuie rezolvată o serie de probleme tehnice, care necesită anumite abilități.
- Cheltuieli. Totuși, certificatele gratuite au un avantaj cheie – accesibilitatea. Ele sunt adesea folosite pentru proiectele cu buget redus, startup-uri și persoane fizice care nu își pot permite cheltuieli suplimentare.
Ce fel de certificare să alegi pentru site-ul tău?
Motivul de a alege un certificat SSL sau altul variază în funcție de specificul site-ului și posibilitățile proprietarului. Cea mai accesibilă opțiune este instalarea unui certificat gratuit, dar aceasta are o serie de limitări și nu este potrivită pentru toată lumea. În cazul site-urilor comerciale, se recomandă să se opteze pentru certificate Organization Validation SSL, deoarece criptarea completă a datelor, inclusiv pagini interne, este extrem de importantă pentru reputația afacerii.
Indiferent că utilizezi o găzduire web clasică sau un server dedicat, certificarea SSL determină dacă site-ul va fi capabil să asigure în continuare securitatea datelor personale ale utilizatorilor săi și să dobândească încrederea acestora. Înțelege care sunt nevoile proiectului tău web și optează pentru o opțiune care le va îndeplini.