Ce pot invata furnizorii de hosting de pe urma inchiderii Megaupload?

Ieri dupa amiaza, avocatul David Snead a discutat in cadrul evenimentului HostingCon 2012 despre lectiile importante pe care le pot invata furnizorii de hosting de pe urma inchiderii Megaupload, acuzat la inceputul acestui an de incalcarea drepturilor de autor.

Acuzele aduse site-ului de file sharing sustin ca acesta nu a luat nicio masura pentru a preveni activitatea ilegala atunci cand clientii sai incarcau continut ilegal, cum ar fi muzica sau filme cu drepturi de autor. De fapt, chiar au fost luate si masuri suplimentare pentru a ascunde acest tip de activitate.

Potrivit rechizitoriului, Megaupload stia ca acest comportament este ilegal si nu a sters fisierele piratate, a ascuns adevarata fata a site-ului, a permis in continuare accesul utilizatorilor ce uploadau fisiere ilegale, a incurajat furnizorii de servicii (LeaseWeb) sa colaboreze si chiar a acceptat bani pentru aceste acte ilegale.

Snead spune ca este important ca furnizorii de web hosting sa ia exemplul Megaupload ca pe o masura de precautie in a se proteja impotriva practicilor ilegale, astfel incat sa nu permita clientilor lor desfasurarea unor astfel de activitati.

Primul lucru pe care companiile de hosting trebuie sa-l inteleaga este faptul ca nu trebuie sa-si construiasca modelul de afaceri in jurul continutului ilicit, a spus Snead. Chiar daca acest sfat pare mai mult decat evident, Snead spune ca este important ca furnizorii de hosting sa-si monitorizeze constant clientii si sa determine riscurile la care se expun in cazul in care au de-a face cu indivizi care detin si publica continut piratat.

Companiile de hosting ar trebui de asemenea sa stearga continutul piratat si sa dezvolte o politica anti-piraterie, aprobata de un avocat. Nu este suficient doar sa le ceara clientilor sa stearga continutul ilicit. Compania de hosting trebuie sa stearga personal continutul, in cazul in care clientul nu doreste sa se conformeze, spune Snead.

In concluzie, furnizorii de hosting trebuie sa respecte cadrul legislativ in derularea activitatii lor si sa ia masurile corespunzatoare pentru a se conforma acestuia.