Ce sa alegem? Server Dedicat sau VPS?

Cand vine vorba despre hosting, una dintre intrebarile principale este “sa alegem un VPS hosting sau un server dedicat?”. Decizia poate fi destul de grea uneori si depinde de cele mai multe ori de necesitatile site-ului sau site-urilor dvs.

servere dedicate
Severele dedicate asigura clientilor posibilitatea de-a avea propriul server putand alege configuratia hardware si sistemul de operare. Cu toate acestea, nu sunteti in totalitate proprietarul serverului. Serverele dedicate sunt de obicei colocate in data center-uri si apartin furnizorului de servicii de hosting web ales.

Suma pe care urmeaza s-o platiti pentru un server dedicat variaza in functie de tipul de server ales, configuratia acestuia si furnizorul de servicii de hosting ales.

Sistemul de operare poate costa si el daca alegeti de exemplu Microsoft Windows. Vestea buna este totusi ca, daca optati pentru un server care ruleaza linux sau unix, sistemul de operare este gratuit sau in cel mai rau caz, taxele sunt minime.

Avantajele unui server dedicat sunt multiple, insa trebuie avut in calcul cum reuseste furnizorul de servcii de hosting sa se adapteze cerintelor tale.

O intrebare pe care orice client ar trebui s-o adreseze furnizorului de servicii de hosting este “Este posibil sa diminuez costurile si sa trec de la un server dedicat la un pachet de hosting VPS?”. Din pacate raspunsul poate varia in functie de marimea datelor si ale serviciilor pe care le aveti pe serverul dedicat.

VPS Hosting
In cazul in care resursele financiare sunt limitate, o optiune o reprezinta hostingul VPS. Avantajul major al acestui tip de hosting consta in faptul ca daca ceva nu functioneaza corect nu trebuie sa rezolvati problema singuri (de obicei serverele dedicate sunt unmanaged), ci puteti consulta suportul tehnic al furnizorului pentru solutionarea problemei. In plus, pe VPS aveti posibilitatea sa va reinstalati sistemul de operare si chiar restarta singuri serverul.

Exista si provideri care ofera hosting VPS si suport tehnic pentru acesta insa in cazul in care optati pentru un plan de hosting VPS unmanaged, sunteti responsabili pentru configurarea si functionarea acelui server.

Cu cat aveti un control mai amplu si mai independent asupra serverului, cu atat sunteti mai responsabili daca ceva nu functioneaza corect, iar acest lucru este descurajator pentru unii clienti.

Indiferent ca alegeti un pachet de hosting VPS sau un server dedicat, trebuie sa alegeti si o solutie de backup, pentru protejarea datelor dvs. Un astfel de serviciu este oferit de cei de la R1Soft.com.

Daca doriti sa tineti pasul cu tehnologia, va puteti orienta catre hostingul de tip cloud sau Dynamic Virtual Servers.

Pentru a va decide ce tip de hosting alegeti si pentru a fi siguri ca luati decizia inteleapta trebuie sa tineti cont de urmatorii factori:
– care este marimea datelor pe care urmeaza sa le hostez?
– chiar am nevoie de control deplin asupra serverului? (de retinut, un control mai mare aduce de la sine si o responsabilitate mai mare)
– care este bugetul meu si cat sunt dispus sa platesc?
– ce aplicatii sau software imi sunt necesare?