Cum să găzduiești un site web în 2023 – Ghid complet pentru începători

       Vrei să ai propriul tău website? Atunci termeni precum „găzduire” pot părea destul de complicați, dar asta până vei termina de citit ghidul nostru de găzduire a site-urilor web. Experiența noastră vastă în acest domeniu a arătat că orice site web, fie el simplu sau complicat, are nevoie de o găzduire bună.  

       Astfel, există două moduri de a-ți găzdui site-ul web. Poți angaja pe altcineva să o facă pentru tine sau poți să o faci singur. Mai tehnic vorbind: utilizezi  o platformă de găzduire sau o găzduire locală.

       Pe baza propriei noastre experiențe de testare a fiecărei metode, îi încurajăm pe alții să testeze și să utilizeze platforma de găzduire. Găzduirea locală îți oferă destul de multă flexibilitate, dar necesită și cunoștințe de calculator destul de avansate.

       Astfel, configurarea propriului server este o curbă bună de învățare, dar complicată și consumatoare de timp. Un furnizor de servicii hosting însă, se ocupă de toate lucrurile tehnice, astfel încât să te poți concentra pe site-ul tău. Pe această pagină, vom acoperi ambele metode de găzduire a site-ului tău web, pentru ca în cele din urmă să ai toate informațiile de care ai nevoie pentru a-ți dezvolta afacerea sau serviciile.

Opțiunea 1: Cum să utilizezi un furnizor pentru a-ți găzdui site-ul web

     Urmează acești patru pași simpli pentru a-ți găzdui site-ul la un furnizor de găzduire. 

     Pasul 1: Compară companiile de găzduire. O platformă de găzduire este o companie care face găzduire. Pentru o taxă lunară, furnizorul găzduiește datele site-ului tău și îți gestionează cerințele de trafic. Sunt ieftine, consistente și (practic) iau în considerare aspectul tehnic. 

     Pasul 2: Alege o companie de găzduire web. După ce ai verificat cele mai bune companii de găzduire, trebuie să te decizi asupra uneia. Există multe caracteristici de luat în considerare atunci când alegi o companie de găzduire a site-urilor web, însă cel mai important factor este calitatea serviciilor.  

     Pasul 3: Selectează un plan de găzduire pentru site-ul tău. Odată ce ai găsit o platformă de găzduire care să te aranjeze, ar trebui să te decizi asupra tipului de găzduire. Există multe tipuri de găzduire (găzduire partajată, cloud, vps, găzduire dedicată, găzduire WordPress etc.) și în cadrul fiecărui tip ai de obicei o alegere ce ține de anumite posibilități.  

     Pasul 4: Înregistrează-ți numele de domeniu. E plăcut să ai o proprietate pe internet, dar fără adresă nimeni nu o găsește. Un nume de domeniu este o adresă digitală, cum ar fi google.ro sau google.com. De asemenea, trebuie să cumperi și să înregistrezi un nume de domeniu, însă aproape toți furnizorii de găzduire web includ înregistrarea numelui de domeniu în procesul de înregistrare. 

Opțiunea 2: Cum să găzduiești un site web local 

      Găzduirea personală a site-ului web este o abordare mai practică, dar mai puțin fiabilă. Conexiunea este destul de lentă, trebuie să faci singur întreținerea, iar computerul trebuie să fie pornit tot timpul. Nu este ideal, însă este o soluție și asta, mai ales că nu ai ce pierde. 

    Totuși, ai la îndemână două moduri de a-ți găzdui site-ul de acasă, și anume: utilizarea unui computer Windows ca server WAMP și utilizarea unei mașini virtuale Linux.

       – Găzduiește un site web folosind computerul tău Windows ca server WAMP

      Abordarea Windows înseamnă transformarea computerului într-un server WAMP. Astfel, WAMP înseamnă Windows, Apache, MySQL și PHP și este elementul de bază al unui server. 

    Pasul 1: Instalează software-ul WAMP. Acesta permite computerului tău să acționeze ca un server pentru fișierele site-ului tău.

    Pasul 2: Încarcă fișierele site-ului tău după instalarea software-ului WAMP. Când deschizi tabloul de bord, acesta se află de obicei în „directorul www”. Fișierele site-ului tău vor fi găzduite aici, iar HTML ar trebui să fie scris într-un fișier text cu extensia .php. 

     Pasul 3: Publică site-ul tău. Modificările inițiale ale site-ului sunt private și numai tu poți vedea modificările. Odată ce ești mulțumit de munca ta, mergi la Apache și selectează fișierul httpd.conf. Și cam atât!

  • Găzduiește un site web pe computerul tău cu mașina virtuală Linux

     Pasul 1: Instalează software-ul LAMP. O altă abordare este să configurezi un server LAMP (server DNS, Linux, Apache, MySQL și PHP). Acesta este aproape același proces ca WAMP, dar realizat pe un computer Linux. După instalarea software-ului, poți configura serverul.

     Pasul 2: Configurează fișierele site-ului și DNS Similar cu WAMP, adăugându-le în directorul rădăcină. Apoi asigură-te că utilizezi extensia de fișier .php. și că aceasta funcționează corect.

     Pasul 3: Configurează Apache. Pentru a permite vizitatorilor să acceseze site-ul tău pe server e nevoie ca Apache să accepte cereri. Aceasta include modificarea setărilor directorului și a permisiunilor.

     Așadar, nimic complicat, însă e nevoie să faci o alegere bine gândită! Dacă dorești servicii de găzduire web calitative și rapide, alege compania MEGAHOST! Aceasta îți poate pune la dispoziție un hosting securizat și cele mai avantajoase condițiii pentru o posibilă colaborare!