O aplicatie web este un script care se executa atunci cand un site este accesat si este utilizata pentru a afisa informatii intr-un mod unic sau pentru a regasi date specifice dintr-o baza de date. Aceste aplicatii se pot baza pe scripturi server-side, client-side, sau ambele.
Deoarece aplicatiile web se folosesc de scripting, este posibil ca hackerii sa utilizeze exploituri din scripturi pentru a ataca serverul site-ului. Dat fiind faptul ca acest lucru ar avea un impact negativ asupra site-ului dvs., este indicat sa luati masuri de securitate pentru a proteja aplicatiile web. Mai departe va oferim 5 moduri de a va proteja aplicatiile web:
1) Testarea de vulnerabilitati – Folosind scanari de vulnerabilitati, puteti gasi punctele slabe inainte ca atacatorii sa aibe sansa de a le gasi si exploata.
2) Logare securizata – In cazul in care aplicatiile dvs. au nevoie de logarea unui utilizator, va puteti proteja datele si conturile de hosting prin utilizarea SSL si a unei parole puternice.
3) Update-uri de securitate – Daca utilizati server-side scripting, trebuie sa va asigurati ca software-ul de scripting (cum ar fi PHP), este cu update-urile la zi. Daca utilizati un script de terta parte, cum ar fi un sistem de management de continut (Joomla, Drupal, etc.) sau aplicatie de blogging (WordPress, Blogger, etc.), trebuie sa verificati constant daca au mai aparut update-uri noi.
4) Cod scris corect – Va vine mult mai usor sa lucrati cu un cod scris corect inca de la bun inceput, decat sa incercati sa aplicati patch-uri si sa reparati mereu aplicatiile scrise gresit.
5) Firewall pentru aplicatii web – Utilizarea unui firewall pentru aplicatii web poate reduce foarte mult riscul ca un atac asupra aplicatiilor dvs. web sa fie de succes.