Cum te feresti de firmele de hosting falimentare?

Ca si proprietari de afaceri online ne bazam tot mai mult pe furnizorul de servicii de hosting web pentru a ne proteja datele noastre si pentru a ni le furniza atunci cand avem nevoie de ele. Indiferent ca este vorba despre un site, despre un blog sau un magazin online ne bazam pe faptul ca datele de care avem nevoie ne sunt disponibile oricand. Din pacate, in ultimii ani, tot mai multi furnizori de servicii de hosting web au disparut complet si odata cu ei, zeci de gigabiti sau chiar terrabiti de date.

Plecand de la premisa ca nimic nu dureaza o vesnicie, trebuie sa avem in calcul si varianta ca datele noastre pot disparea intr-o clipa si atunci ar trebui sa avem un plan de rezerva sau macar o copie a respectivelor date.

Un exemplu de furnizor de servicii de hosting care a disparut ar fi GeoCities. Datorita aparitiei platformelor gratuite de blogging, GeoCities a disparut complet in 2009, cand Yahoo pur si simplu “a scos serverele din priza” si din pacate, a facut prea putin pentru ca zeci de mii de oameni sa-si poata recupera site-urile pierdute.

Un alt serviciu care a disparut a fost Windows LiveSpaces, inchis in martie 2011. Spre deosebire de Yahoo, Microsoft a oferit utilizatorilor posiblitatea de-a migra continutul lor catre WordPress. Recent, incepand cu 24 mai 2011, Yahoo a eliminat total serviciul MyBlogLog. De aceasta data insa, Yahoo a oferit utilizatorilor tutoriale si instructiuni pentru a migra catre alte site-uri web.

Exista destul de multe semne care pot indica posibilitatea inchiderii anumitor site-uri, ca de pilda o scadere a calitatii serviciilor oferite, schimbari radicale la termenii si conditiile de utilizare ale site-ului respectiv, etc. Daca apar astfeld e modificari, este bine sa va documentati si sa va salvati preventiv datele si informatiile necesare. Exista deasemenea o lista de site-uri care este posibil sa se inchida oferita de echipa “Archive Team”. Practic, orice modificari ciudate sau bruste in cadrul unei companii, ar putea indica o posibila cadere a acesteia.

Companiile pot exista astazi iar maine pot disparea complet. Din fericire, daca tineti cont de semnele de avertizare mentionate mai sus, puteti fi cu un pas inainte si va puteti proteja datele. Prin urmare, urmariti mereu furnizorul de servicii de hosting ales si incercati sa va creati backup-uri proprii, indepdendente de cele create automat de furnizor.