Diferenta dintre server dedicat si server virtual

Cand vine vorba de web hosting, achizitionarea unui server dedicat este pana la urma apogeul la care tinde sa viseze orice webmaster, trebuie insa facuta o diferenta intre Server Dedicat si Server Virtual Dedicat (Privat, VPS sau VDS).

Inainte de a face diferenta trebuie sa spunem ca exista si similaritati izbitoare intre cele doua, de aceea, pentru un cineva neavizat ar putea sa le considere unul si acelasi lucru. Ambele tipuri de hosting ofera performante excelente in comparatie cu hostingul shared si de obicei sunt folosite de profesionisti.

Dar sa trecem si la diferente, caci despre asta este articolul acesta:

Diferente Majore:

Termenul Server Dedicat este folosit pentru a descrie un tip de web hosting in care primiti acces la o masina fizica (server) care nu mai este utilizata de nimeni altcineva in afara Dumneavoastra, resursele acesteia va sunt in totalitate la dispozitie.

Termenul de VPS sau Virtual Private Server (uneori se mai foloseste si termenul de Virtual Dedicated Server sau VDS, vps hosting) este oarecum similar cu Serverul Dedicat numai ca nu primiti spre folosinta intreaga masina ci vi se aloca o parte bine definita a acesteia. Ca exemplu: daca avem un Server Dedicat cu un HDD de 100 GB, 4 procesoare totalizand 10 GHz si memorie RAM 10 GB, il putem imparti in 10 VPS-uri, fiecare avand la dispozitie 10 GB de spatiu pe HDD, 1 GB de RAM alocat si 1GHz ca procesor. Asta desigur daca nu facem overselling, caz in care il putem imparti in mai mult de 10 VPS-uri.

Costuri

Cand vine vorba de costuri, VPS-urile pot fi achizitionate cu un pret mult mai mic decat Serverele Dedicate. Un VPS poate costa incepand de la 15-20 EURO pe luna pe cand un server dedicat incepe de pe la 50-60 EUR pe luna. Desigur aceste costuri pot creste in functie de necesitati, un VPS poate ajunge sa coste cateva sute de EURO daca doriti resurse mai multe.

Caracteristici si facilitati

In general hostingul pe VPS-uri este mult mai limitat decat cel pe un Server Dedicat, mai ales atunci cand vine vorba de instalarea de software. Unii provideri au restrictii destul de riguroase in acest sens, in timp ce la serverele dedicate puteti practic instala si folosi orice soft doriti atata timp cat este legal si aveti cunostintele necesare pentru asta.

Daca intentionati sa achizitionati un plan VPS este bine sa intrebati inainte providerul de hosting ce anume puteti instala si ce nu.

Ca si concluzie, un server dedicat este mult mai puternic si poate fi mult mai flexibil decat un VPS, cu toate ca daca aveti nevoi medii in ceea ce priveste hostingul, este posibil sa nu sesizati o mare diferenta intre un Server Dedicat si un VPS.

Precizam cu aceasta ocazie ca la megahost.ro puteti gasi servere dedicate la tarife foarte avantajoase.